Girl Power! blog

A nap, amikor inspirációt osztogattak a Deák téren

Fásultan slattyogunk a Deák tér felé mi hárman, Z., a kutya és én. Munka előtti délután, tudom, hosszú napom lesz, 2-kor indul a délutáni műszak, ilyenkor jobb kihasználni a város adta lehetőségeket, még akkor is, ha hétfő van – ami ugyebár köztudottan gyűlöletes, és bár ennek tudományosan megalapozott okai is vannak (értsd: a hétfő az hétfő), ez a nap kifejezetten lehangoló a maga borús, borongós, sötétszürke égboltjával.

Sétálgatunk tehát lassan, komótosan, nézegetjük a Design Terminál előtti árusok portékáját, amikor a zebrán áttérve a messzi templom előtt molinókra leszünk figyelmesek.

Haladunk tovább, mikor egyszerre valamiféle gitárhang is felcsendül, ez pedig máris kettő fokkal javít a hangulatomon, hiszen tudjátok, a zene mindig inspirál.

Haladunk – most már határozottabb léptekkel – a Deákra, a hangok felé, ahol a legnagyobb csodálkozásomra egy kis sátor alatt nem más álldogál, mint Marge, illetve Szabó Kimmel Tamás.

Valami készül.

Stay Strong Band a Deák téren - Girl Power! blog

Közelebb merészkedünk, akarom látni, mi ez, közben pedig egy kedves hosztesz lány a semmiből előbukkanva a kezembe nyom egy Actimelt, és ebben a pillanatban már dalra is fakad a duó, akiket nagybőgőn kísér zenésztársuk.

Az első dal nekem szól. Igen, bizony, nekem. De hamar megtalál a felismerés, hogy én bizony nem vagyok egyedül: a hétfő kritikus nap szinte mindannyiunknak.  

„Hétfő reggel pont olyan rossz, mint amilyen, de mindig feldob egy cseppnyi figyelem”

– énekli Marge, majd köszöntenek minket, járókelőket, és a következő 15-20 perc alatt minden, komolyan, minden apró-cseprő nyűgöt, bajt, problémát érintenek, amit mi ott a budapesti forgatagban mi néhányan magunkban gondolhatunk.

Stay Strong Band a Deák téren - Girl Power! blog

Kezdek belazulni a zenehallgatásba, a kutya is figyelget, jól vagyunk, és jön is az újabb szám, ami a metróról szól, így hangzik:

„…térden rúgnak, egész úton állsz”.

Igen, ez is ismerős.

Aztán, a metró-problematika után a két énekes a nap legkiemeltebb célcsoportjára tereli a figyelmet az újabb dallal:

„Ha júniusban letudod és meglesznek a pontok

Az egyetem szelével megjönnek az új gondok”

– hangzik az érettségiről szóló nóta a Deákon, ahol gyűlnek a nézelődők, és feltűnik néhány fiatal lányka is – látszik, már túl vannak az első megmérettetésen, boldogok és feszültek egyszerre.

Nézem őket, és azon gondolkozom, hogyan is volt ez nekem akkor, amikor én voltam a soros. Hajnalig tartó tanulás, liternyi kávé és energiaital, csokihegyek és a mérhetetlen nagy stressz… és persze a szörnyűséges motivációhiány, amit mindig zenével igyekeztem serkenteni.

Szóval – gondolom magamban – milyen kedves már ez a sok kis dal, délben, Budapesten, csak így, derült égből?

Stay Strong Band - Girl Power! blog

Egyszer csak egy idősebb hölgy kezd el a tér közepén táncolni, az érettségiről lépkedő diákok pedig nagy sóhajokkal és szerény mosollyal nyugtázzák, hogy tulajdonképpen egy város – de legalábbis is egy Deák térnyi ember – szurkol nekik.

Még tart a koncert, mikor úgy gondolom, mégiscsak megkérdezek valakit, mi is történik valójában, az iménti hosztesz pedig készséggel meséli el, hogy ez egy kampány, amely abban segít, hogy egy kis pozitivizmust csempésszenek a mindennapjainkba. Azt is megtudom, Marge-ék 5 napon át lelkesítik a város különböző pontjain a tanulókat, dolgozókat, városiakat, fáradtakat vagy épp lézengőket, egyszóval mindenkit, aki éppen arra jár.

Ma ugyan az érettségizőké volt a főszerep (meg a metrózóké, és a hétfőgyűlölőké, és az áprilisi szerelmeseké, és énekeltek a sportolóknak is), de ki tudja, mit hoz a holnap… Szóval csak szólok, péntekig ilyen pop-up koncertekre számíthattok Budapest fontos pontjain.

Amikor vége a performansznak, mi visszaindulunk hárman hazafelé, és ború vagy délutáni munkakezdés ide vagy oda, de megállapítom, hogy én tulajdonképpen rettenetesen imádom ezt a várost. Hétfőn is.

(ezen az oldalon megtaláljátok a Stay Strong Band következő állomásait)

 

 

***

Kedves olvasó! Köszönöm, hogy betértél! Minden kulturált és építő jellegű hozzászólást örömmel veszek, boldog vagyok, ha párbeszédet kezdeményeztek!

Azonban a kirekesztő, gyűlölködő kommenteket minden esetben törlöm.

Keresd a Facebookon a Girl Power! blogot! Katt a képre:

Girl Power! blog a Facebookon

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!