Girl Power! blog

Így kezeld a pánikrohamaid: jótanácsok egy kamasz bloggertől

Vajon megbízhatsz-e a legjobb barátodban, ha a szerelem a tét? És a szerelemben, ha a boldogság? És a szüleidben, ha pánikrohamod van? És a pasidban, ha valaki a Twitteren próbál porig alázni? – röviden ezekkel a kérdésekkel szembesülhet az, aki elolvassa Zoe Sugg könyvét, a Girl Online-t.

A történetet dióhéjban azért összefoglalom a kötet ajánlója alapján:

A brit Penny Porter úgy akarja legyőzni szorongásos rohamait, hogy blogot indít, és ismeretlenekkel osztja meg érzéseit, gondolatait. GirlOnline álnéven bele is vág, de egy szerencsétlen baleset elrettenti a folytatástól.

Penny és családja a karácsonyt New Yorkban tölti, ahol a lány megismerkedik (és fülig beleszeret) egy izgalmas és sármos zenész srácba. Pár nap alatt megfordul velük a világ, Noah a legjobb dolog, ami Pennyvel történhet, és a lány azonnal világgá is kürtöli újdonsült boldogságát a blogon… csak azt nem sejti, hogy ezzel lavinát indít el, és nemsokára több ellensége lesz, mint ahány barátja…

– olvasható az ajánlóban. 

Habár – bevallom őszintén – nem ismertem Zoe Suggot korábban, nem követtem a csatornáját, nem hallottam róla, mégis izgalommal vettem a kezembe könyvét.

Egyrészt azért, mert ma az Y generáció egészen különleges témákat feszeget(het) mind az interneten, mind pedig könyvekben: fiatalok, őszinték, és néhányan közülük tényleg kiváló tehetségek is. 

Másrészt azért is kezdtem izgalommal teli várakozással olvasni kötetet, mert Zoe főszereplője egy pánikbetegséggel küzdő lány. 

Harmadrészt pedig azért, mert a kötet elolvasása előtt egy picit átfutottam az internetet, és rögtön kiderült, hogy egy ízig-vérig botránykönyvről van szó.

Először is, a kiadó eleinte csak azt közölte, hogy Zoe nem egyedül írta a könyvet, hanem egy komplett szerkesztőségi team segítsévégel, hogy minden egyes karakternek életet adjanak egy “szívmelengető és lenyűgöző történetben”.

Máshol azonban azt írják, tulajdonképpen egy szellemíró írta az egész könyvet, és Zoellának az égadta világon semmi köze nincs hozzá.

Állítólag aztán olyan sok troll zaklatta a vloggert közösségi oldalain, hogy maga a fiatal lány osztotta meg olvasóival a teljes igazságot a szellemíróról.

Zoella szerint azonban mindenkinek szüksége van az első könyvénél némi segítségre, és határozottan kijelentette azt is, hogy  a főszereplő karaktere és a történet az ő fejéből pattant ki. 

zoella

Bárhogyan is legyen, vonatkoztassunk most el ettől, és nézzünk be egy picit a tények mögé, amiért ez a könyv valójában fontos is lehet, akárki is írta. 

Fontos azért például, mert az Y generáció rengeteg tagja éli ma már az életét a világhálón, külön kutatások, tanulmányok készülnek róluk, egyszerűen teljesen más elvárásokkal, igényekkel vágnak bele az életbe, úgy használják az online kommunikációs csatornákat, mint mi a Legót és a Barbie-t, és valljuk be, sokszor nagyon veszélyes terepen mozognak. 

A 25 éves Zoe az Y generáció nemzetközi sztárja, aki Zoella néven pár éve indított divat- és sminktanácsadási csatornát a YouTube-on. Korosztályából sok lány őt tekinti legbizalmasabb barátnőjének, akivel fiúkról, családról, suliról és divatról, szerelemről és félelmekről is őszintén lehet beszélni. A Girl Online megdöntötte a megjelenés hetében legjobban fogyó könyv eddig világrekordját, 35 országban vehetik kézbe a rajongók.

Zoe Sugg még a fent említett botrány előtt kijelentette, hogy a kötetben semmiféle életrajzi szál nincsen, ugyanakkor mégis, egyfajta képet kaphatunk a mai fiatal generációs szakadékokról, a szóban forgó korosztály problémáiról. 

Az író (bárki is legyen az) azonban sajnos egyáltalán nem megy bele semmilyen kihívásba, megmarad az egyszerűbb történetmesélésnél.

Pedig különös momentum például a főszereplő Penny és barátai közötti kapcsolatok milyensége, mélysége is, vagy épp a szüleivel való, látszólag (mindenki számára) tökéletes és idillikus, ám mégiscsak elhallgató-mímelt élete, és persze az iskolai mindennapok, amelyből élesen kirajzolódik, hogy a mai világban a kamaszok hogyan tudják egymást iszonyatos kegyetlenséggel kínozni, megalázni pillanatok alatt az interneten, még akkor is, ha barátokról van szó.

A könyvben feketén-fehéren ott van, amit nemrégiben a Maisie Williams főszereplésével készült Cyberbully című film is elénk tár: hogy a mai fiatal generáció ma már Twitter-posztokkal gyilkolja és járatja le egymást, olykor oly mély sebeket okozva, hogy egyes fiatalok az öngyilkosságba menekülnek. 

Erről persze a kötetben szó sincs, bár Pennynek az interneten igen széles palettán jut az érzelmekből (rajongástól a gyűlöletig minden van), de ez egyáltalán nem lényeges a történet szempontjából. 

A Girl Online egy másik aspektusból is fontos lehetne: a kérdés, hogy egy kamaszlány hogyan kezeli pánikbetegségét, azonban csak részben kerül megválaszolásra a könyvből.

Penny súlyos pánikrohamokkal küzd egy autóbaleset óta, amelyről azonban egy szót se szól (!!) a szüleinek, és legjobb barátja unszolása ellenére sem említi egyszer sem a vidám és boldog családban, hogy igazából rettenetesen nagy a gond. 

“Borzalmasan érzem magam. Szeretném elmondani nekik az igazat – hogy kiver a víz a gondolatától is, hogy több mérföldnyire a föld felett egy gépbe zárva rámtör a pánikroham – de képtelen vagyok rá. Nem akarom, hogy aggódjanak miattam. Kizárt, hogy elmennének, ha tudnák, mi történik éppen velem, és akkor lecsúsznának erről a sok pénzről, amire annyire szükségünk van.” (részlet a könyvből)

Bár próbálja velünk megértetni a motivációt, illetve az elhallgatás miértjét, magáról a pánikról nagyon kevés alkalommal esik szó a történetben, bár kétség nem fér hozzá, Penny életére irtózatos súllyal nehezedik ez a gond.

Ebben a néhány rövid leírásban azok is megértik a pánikrohamokat, akiknek még sosem volt: a halálfélelem, a légszomj, a kétségbeesés pillanatok alatt gyűri le áldozatát, és ezen egy közelgő repülőút pláne nem segít. 

Ez a könyv azonban nagyon is másról szól: habár kirajzolódik egy-egy rövid részben e néhány fontos momentum, a Girl Online nem más, mint egy egyszerűbb szerelmi történet egy titokzatos amerikai rocksztárral, akivel a végén egy kisebb kalamajka után csodás romantikus happy end bontakozik ki. 

covers_381827

Vajon megbízhatsz a legjobb barátodban, ha a szerelem a tét? És a szerelmedben, ha a boldogság? – teszi fel a kérdést az ajánló, de a könyv olvasása közben egyre több és több kérdés merül fel.

Penny számára például az a fontos, hogy ki tudjuk-e nőni a legjobb barátunkat, vagy hogy valóban létezik-e lelki társ, ami persze érthető is – egy 15 éves fejével gondolkodva.

A könyvet olvasva azonban engem nem hagy nyugodni az a kérdés, hogy a bűbájos boldogságban élő családban senkinek nem tűnik fel, hogy főszereplőnk pánikbeteg? Hogy sem az apja, sem az anyja, sem testvére nem veszi észre a jeleket sokáig?

Hogy annyira sziruposan tökéletes a New York-i álomút a Waldorf Astoriába, és a Downtown Abbey-hatású esküvőt szervező szülők bár látszólag gondoskodóak, ám valami mégsem stimmel?

Szóval megannyi kérdésre nincsen válasz, de a Girl Online nem is akar válaszolni. 

Összegezve a címben picit talán félrevezetőnek tűnő útmutatást: nos, tanácsot nem igazán kapunk a pánikbetegségről, igaz, Penny gondolatai egészen más körül forogtak, a pánikbetegség csak egy plusz probléma, amire nem is keresett megoldást egyáltalán. 

Azonban kapunk néhány bölcsebb gondolatot az online világról, például, hogy

  • Ha írsz valamit az interneten, akkor választás előtt állsz, vagy hozzáteszel a világ boldogságszintjéhez, vagy elveszel belőle.
  • Hogy az online világ nem igazi, de van benne, ami igazi.
  • És persze az is kiderül, hogy kár volt titkolózni a szülők előtt, mert most, hogy már a család is tudja, tudnak segítséget nyújtani – ezért hát mindig kérj segítséget, ha bajban vagy.

Már készül a Girl Online második része, nem tudni, ki írja, és íme már film is van:

Zoe Sugg: Girl Online
Kiadó:
Oldalak száma:
380
Kiadás éve:
2016
 Fordító:
Lovas Anna
Ára: 3499.-
 
A Girl Power! blog értékelése:
3star
 

 

 

***

Kedves olvasó! Köszönöm, hogy betértél! Minden kulturált és építő jellegű hozzászólást örömmel veszek, boldog vagyok, ha párbeszédet kezdeményeztek!

Azonban a kirekesztő, gyűlölködő kommenteket minden esetben törlöm.

Keresd a Facebookon a Girl Power! blogot! Katt a képre:

Girl Power! blog a Facebookon

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!