Girl Power! blog

“Dehát én csak bókoltam” – 10 +1 példa a mindennapi szexizmusra

Habár mi nők hatalmas lépéseket tettünk meg az elmúlt évszázadban – szavazati jogot szereztünk, felszólalunk, politizálunk, karriert építünk és a többi , ám a szexizmus még mindig masszívan itt van közöttünk.

Vannak kollégák, ismerősök, sőt akár barátok is, akik bizonyos szófordulatokat használnak, és bár állítják, ők aztán hisznek/támogatják az egyenjogúságot,  és egyáltalán nem nőgyűlölők, és nem gondolják magukról, hogy szexisták lennének, mégis előszeretettel alkalmazzák a nemek közötti megkülönböztetés minden formáját. 

Ha most egy pillanatra megállsz és átgondolod az elmúlt egy-két-három heted, szinte biztos, hogy találsz példát arra vonatkozóan, hogy egy szexista ismerős, vagy akár egy teljesen idegen beszólt, vagy úgy viselkedett veled, ahogyan annak nem kellett volna megtörténnie. 

hidden-sexism-360x211

Hoztam néhány példát, mik azok a mindennapos helyzetek, amelyekben szexizmussal találkozhatsz, vagy talán te magad is szexista vagy, csak nem tudsz róla. 

Füttyögés

Ó igen, a klasszikus füttyögés, ami angolul az igen találó cat calling, vagy street calling nevet viseli. Mész az utcán, elhaladsz egy építkezés mellett, és akkor rákezd mind egyszerre, füttyög/cuppog, mintha valami állat lennél.

Egy barátnőm egyszer egy ilyen alkalommal megállt, feléjük fordult és azt mondta: Tessék?

Erre néma csend volt a válasz.

Mert mi végre is a füttyögés?

Nyilván nem az a vágyuk, hogy szóba elegyedjünk velük, inkább csak valalami ösztönös kényszer vezérelheti őket, miközben elvonult előttük egy – szerintük – szexuális tárgy, eszköz. Aztán persze vannak a kocsiból odakiabálók, vagy csak a simán gátlástalanul megbámulók, ami nemcsak kellemetlen, de valahol félelmetes és egyben borzasztóan kiszolgáltatott érzés is. 

TÉMÁBA VÁG: Ilyen lenne a világ, ha a nők férfiak lennének (videó)

Munkahelyi szexizmus

A munkahelyi szexizmus összetettebb dolog, hiszen egyrészt beszélhetünk arról, ha például a főnök következetesen különbözteti meg hátrányosan női kollégáit (nekem is van ilyen a munkahelyen).

De beszélhetünk az egyéb esetekről, amikor például, ha kávét kell csinálni, egyértelműen a női kollégát kérik meg erre. Vagy például, amikor a férfi kollégád “édesnek”, “kedvesnek” nevez, vagy becézgeti a neved “viccesen”. Vajon komolyan vesz? Nem hinném. 

3031101-poster-p-1-3031101-the-future-of-work-the-new-subtle-sexism-toward-women-in-the-workplace

Szexista viccek

Ezt nem nagyon kell magyarázni, simán tele van a padlás az ilyennel, és sokszor a nők is nevetnek rajta. Általában persze kényszerből. 

Szexista címkék

Az egyik leggyakoribb, ami az én fülemet kifejezetten sérti, amikor valakikről mesélnek, és kiderül, hogy egy párt alkotnak, akkor ez nem így hangzik el, hanem úgy, hogy X szúrja Y-t. Az is igen zavaró, ha egy nőt például “viccből” a bringaként (bringa, érted, bringa…) emlegetnek. Ne már.

Kurva

Ez az egyik legerőteljesebb és legbántóbb szexizmus, azt gondolom. Ribanc, hülye kurva, vagy bármi, amennyiben azt akarod kifejezni, hogy nem szereted őt, nem tartod semmire… 

the-uncomfortable-truth-about-sexism-in-tech-outnumbered

Feminista

Hát persze, hogy a feminista is egy szitokszó. Ha valamiért kiállsz, megvéded magad, akkor úgy feministáznak le, mintha ezzel igazából azt mondanák, hogy butaribancpicsaostobakékharisnya vagy. 

Közben gondoljunk csak bele: a feminista az, aki egyenlő jogokat és egyenlő lehetőségeket szeretne a nőknek és a férfiaknak egyaránt. Magyarán szólva, ha e kifejezés ezt jelenti (márpedig ezt jelenti), akkor melyik az a nő, aki nem feminista?! Van olyan, aki ezt nem szeretné? Ehelyett a feministák az ilyen kontextusban bizonyára szőrős, gusztustalan antinők (és ez tulajdonképpen duplán szexizmus, hiszen az egész arról szól, hogy ha valaki nem csak azért él, hogy kívánatos legyen mások – értsd: férfiak – számára, akkor az nem is nő).

TÉMÁBA VÁG: Dolgok, amiket “még egy nő is meg tud csinálni”

Kettős mérce

Több gyönyörű nő ismerősömnek volt már egyéjszakás kalandja. Felnőtt emberek, tudják, mit akarnak. Kurvának kellene tartanom őket? Nem hiszem. De a többség így gondolja. Kurvák. Ribancok. 

És ha mindezt egy férfi csinálja?

Akkor legendává válik, nem igaz?

Éjszakai élet

Ma már keveset járok az éjszakába, de néhány éve még minden hétvégémet ott töltöttem, és rendkívül zavart, hogy több férfi-fiú úgy gondolta, ha odajön, akkor rögtön meg is foghat bárhol, hozzám érhet: átkarolhatja a derekam, megfoghatja a vállam, a kezem, vagy ami még rémesebb volt, amikor a tömött táncparketten odadörgölőzik. Nem, ez nem normális, ennek nem így kell lennie. 

“Túl csinos, hogy okos is legyen”

Ez akkor hangozhat el, amikor egyszerűen jól nézel ki. Akkor a szexisták szerint kizárt, hogy okos is legyél. De a kinézet és az intelligencia között nincs semmiféle kapcsolat, egyesek mégis megpróbálják összekötni a nők esetében. Ez szexizmus. A férfiak esetében totálisan mindegy, hogyan néznek ki, lehetnek briliánsak, zsenik. 

sexism_2498915k

TÉMÁBA VÁG: Amikor apád olyat posztol a Facebookon, amit nagyon nem kéne

Munka és gyerek

Ja, hogy anya vagy? Akkor biztosan nem tudod ellátni a feladatot. Akkor biztosan nem tudsz jelen lenni úgy a cég életében, mint gyermektelenül…Ha anya vagy, nem dolgozol keményen. 

Azért vagy sikeres mert szép, vonzó vagy/valakivel lefeküdtél

És végül, a kettővel ezelőtti ellentéte: ha valamit történetesen elérsz, és sikeres vagy, neadjisten vezető, akkor biztos lefeküdtél a főnökkel, vagy valahol “jól fekszel”,  máskülönben kizárt, hogy bármit is elérj. 

(a cikk ötlete innen)

***

Kedves olvasó! Köszönöm, hogy betértél! Minden kulturált és építő jellegű hozzászólást örömmel veszek, boldog vagyok, ha párbeszédet kezdeményeztek!

Azonban a kirekesztő, gyűlölködő kommenteket minden esetben törlöm.

Keresd a Facebookon a Girl Power! blogot! Katt a képre:

Girl Power! blog a Facebookon

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!