Girl Power! blog

Szájápolás natúrszerekkel

A szájat gyakran nevezik a test kapujának, hiszen a káros anyagok itt jutnak ne a legkönnyebben a szervezetbe. Ezért nagyon nem mindegy, hogy mit használunk a fogak, a szájüreg vagy éppen az ajkak tisztítására és ápolására.

Szerencsére ma már a natúrkozmetikumok között is minden szükséges készítményt megtalálunk az ajakbalzsamoktól a fogkrémekig, illetve szájvizekig.

brushing teeth

A szájápolás igénye már az ókorban is felmerült, és talán nem is meglepő módon gyakran használtak olyan anyagokat, melyek ma bioaktív összetevőként a natúrkozmetikumokban is megtalálhatóak.

Bár kezdetben a szájápolásnak az elsődleges célja a kellemetlen lehelet megakadályozása volt, hamar rájöttek, hogy bizonyos anyagok a fogak élettartamát is megnövelik, sőt a lepedéktől érdes fog okozta rossz érzés ellen is hatékonyak.

A kezdeti időszakokban a fogkrémek és a szájvizek nem is különültek el egymástól, az illatos levelek rágcsálása, majd később oldataik öblögetése egyszerre fedte el a kellemetlen szagokat, és jobb esetben fertőtlenített is.

A későbbiekben ez utóbbi került előtérbe az öblögetés kapcsán, így feltűnt a szerek között az ecet és a fehérbor is. Az illatok elűzésére maradtak a levelek, melyeket lezúzva és kovafölddel gombócba gyúrva már akár primitív fogkrémekként is értékelhetünk.

Ezeket később paszta formájában az ujjuk segítségével kenték a fogakra, mielőtt botokat és később keféket kezdtek el használni.

Innen még hosszú út vezetett a mai elektromos fogkefékig, melyeket eredetileg olyan emberek számára fejlesztettek ki, akiknek nem volt elég kézügyessége az alapos fogmosáshoz.

A fenti természetes alapanyagoknak egy része a mai natúrkozmetikumokban is visszaköszön.

A Dr. Organic szájápoló termékei például tartalmaznak egyet vagy többet közülük.

A cél sem változott: a fogakon és a szájban megtelepedett baktériumok és vírusok elpusztítása, valamint a fogakon képződő lepedék eltávolítása, mielőtt megszilárdulva fogkővé alakulna.

A Dr. Organic termékpalettájában hiszen háromféle fogkrém és kétféle szájvíz is kapható. 

A bioaktív Aloe verás, gránátalmás és teafaolajos fogkrémek közös jellemzője, hogy – egyéb hatóanyagok mellett – kovaföldet és mentolt is tartalmaznak, melyből előbbi a lepedék eltávolításáért és a fogak fehérítéséért, míg utóbbi a természetes, frissítő ízért felel.

Ha a fogmosással végeztünk, akkor a következő feladat a szájüreg, fogkefével elérhetetlen részeinek tisztítása és fertőtlenítése, melyre a Dr. Organic bioaktív Aloe verás, illetve a teafaolajjal készült szájvíz kínál megoldást.

Az Aloe vera a nyugtató hatásért, a teafaolaj és a grapefruitmag-kivonat a fertőtlenítésért felel, míg az árnika az íny védelmét szolgálja, az izlandi zuzmó pedig fehéríti a fogakat.

teafaszajviz granatosfogkrem

A bőrsemleges PH értékű Aloe vera a cég ajakbalzsamaiban is fő összetevőként szerepel, hiszen tápláló, nyugtató és hidratáló hatása csodát tesz a megviselt ajkakkal.

Márpedig a száj ápolásának fontos lépése az ajkakról való gondoskodás is. A Dr. Organic Aloe verás termékcsaládjában az alap ajakbalzsam mellett találunk borsmentát, édesgyökeret és cseresznyét tartalmazó balzsamokat is.

cseresznyesaloesajakir

Ugyanakkor választhatunk olyan készítményeket is, melyek alapja gránátalma, marokkói argánolaj, szűz kókuszolaj, olívaolaj, E-vitamin vagy éppen manuka méz. Mindegyik csodákra képes az ajkakkal, így a száj ápolása kívül-belül megvalósítható natúrkészítményekkel.

***

Kedves olvasó! Köszönöm, hogy betértél! Minden kulturált és építő jellegű hozzászólást örömmel veszek, boldog vagyok, ha párbeszédet kezdeményeztek!

Azonban a kirekesztő, gyűlölködő kommenteket minden esetben törlöm.

Keresd a Facebookon a Girl Power! blogot! Katt a képre:

Girl Power! blog a Facebookon

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!