Girl Power! blog

A férfi, ha plus size

Számos alkalommal írtunk, vitatkoztunk már többen bloggerek arról, hogy vajon hogyan lehet túllépni a média és a divat által sulykolt nyomáson, hogy megmondják, milyenek is legyünk, milyennek kellene lennünk.

Rengeteg poszt született már a testszégyenítés témájában is, és abban az olvasókkal, veletek leginkább egyetértettünk, hogy mindenkinek le kell szarni a sugallt testképet, és a saját egészségünkre és jóllétünkre kell törekedni.

Persze, ez nem olyan könnyű, hiszen a reklámok arra törekszenek, hogy ne fogadd el magad, legyél izmos/vékony.

És persze akkor is, ha pasi vagy.

Szóval, mi a helyzet mindezzel tehát a férfiak világában?

Jól emlékszem arra az enyhén kerekebb fiúcskára az osztályban, akit egyfolytában cikiztek azért, mert súlytöbblet volt rajta. Viccesen szívatták a társai, ő próbált nevetni, olykor-olykor visszavágott, de mindig nagy, bő pulóvert viselt, a strandon nemigen vetkőzött, inkább csak a fűben üldögélt. 16 éves volt, és máris gyűlölte magát. 

Néhány hónapja került a köztudatba a dad bod kifejezés, vagyis a picit megereszkedett, kidomborodó has, amilyen például Leonardo DiCapriónak van. Én ennek valahol nagyon örültem a mom bod után, mert gondoljunk csak bele, ha nem is olyan iszonyatos mértékben, mint mi, nők, de a férfiak is kapnak jócskán, mit és hogyan kellene csinálniuk.

Aztán DiCaprio után a napokban beleakadtam The Big Fashion Guy Instagram profiljába:

|#TheBigFashionGuy| I'm giving you father or the bride….wedding party swag lol

A photo posted by Michael-Anthony Spearman (@thebigfashionguy) on

“Alacsony és széles vagyok. Azt szeretném látni, hogy valaki az én méretemben is remekül néz ki az ilyen ruhákban” – írja magáról Michael-Anthony Spearman blogger

Bizony ám.

A pozitív testkép nem csak a nőknek, de a férfiaknak is nagyon fontos. Hiszen nem csak a nők szenvednek attól, hogy a tükörben nem pont azt látják, mint a Women’s Secret plakátokon, hanem a férfiak is sokszor küzdenek testsúlyukkal és persze testképükkel is. 

A férfi testképzavarok középpontjában leginkább az izomzat fejlettsége áll. Egyes kutatások szerint a férfiak átlagosan 10-13 kiló izomzatot szeretnének felszedni magukra, no és miért? Persze hogy a társadalmi elvárásokból létrejött ideális férfi képe miatt, és persze a reklámokban szereplő vékony, magas, izmos fiúk miatt.

A kutatások arra is rávilágítanak, hogy e testkép már korán, gyermekkorban kialakul, mivel a lányok Barbie-babát, a fiúk akcióhősöket kapnak ajándékba, ezek a bábúk pedig leginkább szürreális testtel rendelkeznek.

TÉMÁBA VÁG: Ezeket a Barbie-babákat imádni fogod

Egy ausztrál kutatás szerint azon ausztrál férfiak negyede, akik mellesleg egészséges súlyhatárok között vannak, kövérnek gondolják magukat. A statisztika azon fiatal férfiak egynegyedét mutatja meg, akik testképüket jelölték meg az egyik legfontosabb aggodalmuknak.

Több amerikai elemzés pedig arra világít rá, hogy a férfiak 20-40 százaléka úgy érzi, elégedetlen megjelenésével, tömegével, izomtónusával vagy méretével. 

A különböző táplálkozási trükkök, divatos edzések, evési zavarok, a bulímia, anorexia, az illegális szteroidok egészen addig hatással lesznek nőkre és férfiakra is, amíg az iparág azon dolgozik, hogy utáljuk magunkat: ez van, akár nők, akár férfiak vagyunk.

Azért hadd szúrjak ide egy gondolatot: nehéz meghúzni a határt, hiszen azt alapvetően nem tartom egyáltalán problémának, ha valaki eldönti, változtatni fog az életmódján, és keményen kezd edzeni. A gigantikus, extrém súlyfeleslegről jómagam is azt gondolom, hogy nem egészséges, éppen ezért nagyon lényegesnek tartom, hogy felmérjük, hogy mire van igazán szükségünk, mitől éreznénk jobban magunkat, és tegyünk ezért: ez a lehető legjobb hobbi a saját egészségünk érdekében.

A gond ott kezdődik, ha az alakulás után is az önsanyargatás mellett döntünk, ha mindig másokhoz hasonlítjuk magunkat, és ha sohasem vagyunk elégedettek. Így mindig boldogtalanok leszünk. 

TÉMÁBA VÁG: Így lett a lányok színe a rózsaszín, a férfiaké pedig a kék

A testkép ugyan női probléma a világ minden részén, de nem CSAK női gond. 

A menőbb ruházati márkák ugyanis a férfiak számára sem készítenek nagyobb méretű ruhákat, miközben a plus size férfiak piaca hatalmas.

Szóval hol vannak a plus size férfimodellek?

Az Instagramon azért akad néhány szívdöglesztő pasi, és ha rajtam múlna, biztosan nem nevezném egyikőjüket sem plus size-nak. 

Michael-Anthony Spearman, vagyis The Big Fashion Guy mellett itt van például Zach Miko, Bruce Sturgell (Chubstr), vagy Kelvin Devis: ők mind hihetetlen mennyiségű követőt számlálnak az Instagramon, büszkén vállalják testüket, és segítenek olvasóiknak önbizalmuk helyreállításában, önmaguk szeretetében (és ráadásul még divattippeket is adnak).

Imádom őket mind: 

https://instagram.com/p/BGUXIYLIMQk/

A témában szívből ajánlom a Magyar Narancs korábbi cikkét  Férfitestképzavar – “Vannak, akik belediliznek” címmel, amely az Adonisz-komplexusban szenvedő magyar férfiakat veszi górcső alá (a cikkben pont a fent elemzett jelenség ellenkezője a fő téma, vagyis a testépítő férfiak, akik habár akkorák, mint Hulk, mégis kórosan soványnak látják magukat.)

***

Kedves olvasó! Köszönöm, hogy betértél! Minden kulturált és építő jellegű hozzászólást örömmel veszek, boldog vagyok, ha párbeszédet kezdeményeztek!

Azonban a kirekesztő, gyűlölködő kommenteket minden esetben törlöm.

Keresd a Facebookon a Girl Power! blogot! Katt a képre:

Girl Power! blog a Facebookon

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!