Girl Power! blog

A 10 leggyakoribb ok, amiért a nők elválnak

– A pénz – mondja Sári barátnőm, miután beleszív a cigarettájába, és kortyol egyet a rozéfröccséből.

Ezt arra válaszolta, hogy megkértem, mondjon egy dolgot, amiért végül, hosszas őrlődés után úgy döntött, elhagyja Ákost, akivel már 7 éve voltak együtt. 

– Egyáltalán nem voltunk egy hullámhosszon anyagilag. Az én életszemléletem az, hogy dolgozunk, pénzt keresünk, félreteszünk, ügyesek vagyunk. Én biztonsági játékos vagyok a megélhetésben, nem hagyom a véletlenre a sorsom – Ákos viszont nem az, rá inkább jellemző, hogy hogy miután megmássza a Mount Everestet, ezután a Mariana-árokban köt ki. Egyszer fent, egyszer lent. Minden pénzt elkölt, aztán nincs semmije. Nem bírtam tovább.

divorce

Csak néhány hete zajlott köztünk a beszélgetés. Láttam Sárin már az elmúlt években, ahogy veszít szeme csillogásából, ahogy halványodik a mosolya, pedig Ákossal eleinte nagyon szerették egymást, de a sok stressz, ami Ákos szerencsejáték-függőségéből (ami persze őszerinte egyáltalán nem függőség, csupán – idézem – “esély a gazdagsághoz”), illetve hirtelen és meggondolatlan döntéseiből, irtózatos költekezéséből, és az ebből fakadó hazugságokból és titkolózásokból adódtak, felemésztették őket, így idén nyáron elváltak. 

Nagyon-nagyon fiatalon, huszonegy-két évesen házasodtak össze, talán ez is benne volt, nem tudom. Nem vagyok coach, sem megmondóember, de valószínűleg Sáriéknál is az a helyzet, hogy több volt az elvárás a rózsaszín ködben, mint a realitás. 

Többfelől hallottam már a pénzt válóokként emlegetni, de azért ez nem általános.

Egy kutatás szerint a következő a 10 leggyakoribb válóok:

  1. Hűtlenség

  2. Összeférhetetlen ellentétek

  3. Alkohol/drogfogyasztás

  4. Elhidegülés

  5. Személyiségbeli problémák

  6. A kommunikáció hiánya

  7. Fizikai/érzelmi abúzus

  8. A szerelem elmúlása

  9. Családi kötelezettségek nem találkozása

  10. Munkaügyi problémák

Látható, hogy e tízes listában a pénz nem szerepel (az eredeti listában a financiális problémák a tizenharmadik helyen állnak), ami azt mutatja, hogy a pénzen való állandó veszekedés nem feltétlenül jelenti a házasság, kapcsolat végét.

Erre vonatkozóan különböző tanácsokat, tippeket lehet olvasni, ahogyan a legtöbb akadályról is, de azért valljuk be: egy párkapcsolat buktatóira tényleg nem lehet felkészülni.

divorcereason

Nem lehet rákészülni a másik szokásaira például: iszonyúan kiboríthat akár csak 1-2 apróság, amit te, szingliként ezidáig másként tettél, mint a pasid. Van, amit el lehet viselni, de van, ami megszokhatatlan. 

De vegyük a komolyabb problémákat is: nem lehet felkészülni a bántalmazásra sem, hiszen azért mentél hozzá, azért választottad őt, mert nem hitted, hogy ilyen  bármilyen – agresszió van benne; arra sem lehet felkészülni, hogy megcsal, hiszen hatalmas szerelem volt a tiétek, ki gondolta volna?

És persze például arra sem lehet felkészülni, hogy az érzelem egyszerűen csak elmúlik. Kihűl. Nincs komolyabb oka, egyszerűen csak vége van.

A személyiségbeli problémák, vagy a családi feladatok el nem látása pedig véleményem szerint az elvárások-kategóriájába tartozik: ha szerelemesek vagyunk valakibe, nem feltétlenül látjuk meg a teljes összképet, csupán azt, amit látni szeretnénk.

Lehet, hogy már a kezdetekkor is a szemünk előtt volt olyan, amilyen, csak épp nem vettünk róla tudomást. A családi feladat – apaság, anyaság, és az ehhez köthtő szerepek – kérdése más tészta, hiszen egészen új feladatok elé állítja az embereket; ám sajnos sokan vannak olyanok, akik alkalmatlanok ezekre a feladatokra. 

Összegezve azonban azt mondom: a kiszámíthatóság semmiképp sem jellemzője a párkapcsolatoknak. 

E lista azért talán útmutató azért még lehet a fiatalabbaknak, hogy mi az, amit lehetőleg kerüljenek a kapcsolatban, vagy épp fordítva, már az első alkalommal lássák meg a figyelmeztető jeleket – hiszen  – az elején –  mindenki, férfi és nő is társat, boldogságot, szerelemet akar, csak aztán az idő múltával kikristályosodnak a hibák, a problémák, és a szerető, támogató kapcsolatból akár rémálom is lehet.  

 

***

Kedves olvasó! Köszönöm, hogy betértél! Minden kulturált és építő jellegű hozzászólást örömmel veszek, boldog vagyok, ha párbeszédet kezdeményeztek!

Azonban a kirekesztő, gyűlölködő kommenteket minden esetben törlöm.

Keresd a Facebookon a Girl Power! blogot! Katt a képre:

Girl Power! blog a Facebookon

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!