Girl Power! blog

Az 5 legjobb pszichológiai teszt, ami segít helyretenni a dolgokat a fejedben

Az önismeretben a legfontosabb talán az, hogy folyamatosan foglalkozzunk önmagunkkal. Nem úgy van az, hogy hopp, végigcsinálok egy tanfolyamot, aztán már jól is vagyok – ez egy élethosszig tartó folyamat. Egyszer fent, egyszer lent, van ez így, dolgozni kell magunkon az egyensúly érdekében. 

Az interneten ma már szinte minden teszt megtalálható, érdemes végigcsinálni őket, közben pedig jegyzetelgetni.

Vannak komolytalanabb önismereti jellegű tesztek, képfelismerős megfejtések, én azonban most inkább a komolyakat mutatom be, amelyeket szakemberek is gyakran alkalmaznak. 

Leginkább akkor tanácsos jobban elmélyedni a feladatokban, ha nem vagyunk túl jól a bőrünkben, de nem tudjuk pontosan meghatározni, mi a gondunk. Persze a szakembereket ez nem helyettesíti!

Depresszió

Depressziós vagy? Derítsd ki a tesztekből!

1.  Beck-féle depressziós skála (Beck Depression Inventory, BDI)

 

Ez egy olyan önismereti kérdéssor, amely ugyan nem állít fel 100 százalékosan pontos diagnózist (ehhez kérd szakember segítségét!), de kiindulópontnak kiváló: a szakirodalomban ez az egyik legggyakrabban használt kérdéssor arra vonatkozóan, hogy az alanya depressziós-e vagy sem. A tesztben olyan kérdésekre kell választ adni a skála különböző fokait megjelölve, mint például, hogy

 • mennyire vagy szomorú
 • mennyire félsz a jövőtől
 • mennyit hibáztatod magad
 • csalódottságot érzel-e magaddal szemben
 • mennyit sírsz
 • könnyen döntesz-e

És így tovább.

Szánj rá időt, ülj le és csináld. A teszt ezen az oldalon elérhető. 

2. A Myers–Briggs-típusindikátor, vagyis az MBTI típusmeghatározó személyiségteszt

 

Ez a teszt három lépésben határozza meg az úgynevezett MBTI típusodat. Először az alapvető irányultságit, vagyis, hogy extravertált, vagy introvertált vagy-e, majd domináns funkciót vizsgálja, végül a a kiegészítő funkció meghatározása történik meg.  

A teszt megfelelő kitöltése által magasabb szintre juthatsz önmagad megismerésében. A teszt elvégzésekor nagyon fontos az őszinteség, vagyis tényleg csak olyan választ adj, amelyek rád feltétlenül igazak. 

Ezt a tesztet a második világháború éveiben állította össze Carl Gustav Jung munkásságát is felhasználva Katherine Briggs és lánya, Isabel Myers.

A tesztben többek között olyan kérdésekre kell válaszolnod, mint

 • hogyan kezeled az információkat
 • hogyan hozol döntéseket
 • hogyan intézed az ügyeidet

MBTI tesztet ezen az oldalon tudsz letölteni. 

3. Jung- féle típusvizsgálat

 

A jungi tipológia két oldalról közelíti meg az emberi típusok kérdését: egyrészt Jung szerint az embereknél két alapvető pszichés beállítódást lehet megkülönböztetni: az extroverziót és az introverziót.

Az első csoporthoz olyan emberek tartoznakm akiknek a motivációja főleg kifelé irányul, vagyis a külvilági tárgyak felé, a második csoporthoz pedig olyanok tartoznak, akiknek a motivációja befelé, a saját szubjektumuk felé fordul.

“Az extrovertált emberek könnyen tudnak a külső környezethez alkalmazkodni, figyelmük főleg a tárgyakra, és a tárgyakkal végezhető cselekedetekre irányul. Vonzza az ismeretlen, vállalkozó szellemű emberek. Az introvertált embert ezzel szemben inkább töprengő alkat, fél az ismeretlen tárgyaktól, az újdonságoktól” – írják a magyarázatban. 

Hosszasan most nem szeretnék belemenni a teljes elméletbe, de a lényeg, hogy e fenti két típust kombinálva Jung összesen 8 típust feltételez:

 • Extrovertált gondolkodó
 • Extrovertált érző
 • Extrovertált érzékelő
 • Extrovertált intuitív
 • Introvertált gondolkodó
 • Introvertált érző
 • Introvertált érzékelő
 • Introvertált intuitív

Hogy ezek közül melyik vagy, töltsd ki a kérdéssort. 

A tesztet itt tudod kitölteni.

UPDATE: Sajnos valamiért ezen az oldalon már nem kitölthető ez a teszt, pontosabban nem ad értékelést, reméljük, hamarosan kijavítják a problémát).

giphy (3)

4. Szorongás kérdőív

 

A szorongás kérdőívre az Online Pszichológus oldalán találtam rá, és meglepő választ adott számomra (az, hogy mi volt az, az inkább maradjon az én titkom :)). A Szorongás Kérdőív arra adhat választ, hogy szükséges-e szakemberhez fordulnunk, vagyis komolyabb-e a baj az átlagosnál… 

“A szorongás önmagában sokszor megfoghatatlan, egyfajta bizonytalan, tárgy nélküli félelem. Olykor meg sem tudjuk fogalmazni, mi a baj, inkább azt érezzük, hogy valami meghatározhatatlan feszültség uralkodik rajtunk, ami időnként fizikai tünetekben jelentkezik. Gondolkodásunk, figyelmi képességünk szétzilálódik, memóriazavar alakul ki, izomrendszerünk görcsösen megfeszül” – írják az oldalon, és a teszt olyan kérdéseket tesz fel, mint

 • szoktál-e idegességet, belső remegést érezni
 • hirtelen, ok nélküli ijedtséget
 • vannak-e elalvási nehézségeid
 • könnyen válsz-e ingerlékennyé
 • korán kelsz-e, és ha igen, képtelen vagy-e visszaaludni?
 • vannak-e fenntartásaid a tömegközlekedéssel?

És így tovább. 

A tesztet itt tudod megcsinálni. 

5. Rorschach teszt

 

A Rorschach tintafolt-teszt egy komplex pszichológiai, diagnosztikai mérőeszköz, egyike a XX. század legáltalánosabban használt projektív tesztjeinek. Célja, hogy a pszichológus feltérképezhesse a vizsgálati személy személyiségstruktúráját, más vizsgálatok kiegészítése érdekében.

Rorschach_blot_01 Rorschach_blot_02

A Rorschach-tesztet Hermann Rorschach svájci pszichológus fejlesztette ki a múlt század elején.

A vizsgálat során a páciensnek absztrakt, többféleképpen értelmezhető ábrákat mutatnak, és a látottakra asszociálniuk kell, el kell mondani, mi jut róluk eszükbe – a reakcióiból a motivációikra következtetnek a szakemberek, valamint a páciensek kognitív és érzelmi jellemzőire, és más személyiségjegyeire.  Az Index írta róla korábban, hogy sok kutató eleve vitatja megbízhatóságát vagy alkalmazhatóságát, sőt vannak, akik egyenesen áltudománynak tartják.

Itt vannak a tintapacák, a tesztet itt lehet kitölteni. 

***

Kedves olvasó! Köszönöm, hogy betértél! Minden kulturált és építő jellegű hozzászólást örömmel veszek, boldog vagyok, ha párbeszédet kezdeményeztek!

Azonban a kirekesztő, gyűlölködő kommenteket minden esetben törlöm.

Keresd a Facebookon a Girl Power! blogot! Katt a képre:

Girl Power! blog a Facebookon

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!