Girl Power! blog

“Csak én és Allah”: fotósorozat queer muszlimokról

A Tumblr-en található Queer Muslim Project az LMBT-muszlimokat mutatja be. 

A projekt ötlete a torontói Samra Habibtól származik, aki néhány évvel ezelőtt határozta el, hogy dokumentálja a queer muszlimokat.

“Be akartam mutatni azokat a kreatív és brilliáns muzulmánokat, akikkel a leginkább azonosulni tudok, és akikkel különböző művészeti bemutatókon lógok, vagy queer táncpartikon, vagy Jumu’ah imádságokon (a muszlimok pénteki imája) találkozom  –  mondta a fotós a Buzzfeednek. 

enhanced-13863-1400868245-2

Habár a Tumblr-oldal még csak néhány napja működik, Habib máris rengeteg felkérést kapott a világ számos pontjáról, hogy a projektet vigye el oda is.

Kiállítása egyébként június 18-án lesz Torontóban, összehangolva a világ több országában megrendezett Pride rendezvénnyel. 

 

tumblr_o3z4v7UkLN1tbgru6o1_1280

“Mi mindig is itt voltunk, csak a világ még nem volt felkészülve ránk” – üzenik a fotók.

 

Habib saját szavaival így magyarázza a “Csak én és Allah” projektet:

Habár a mainstream iszlám nem látja szívesen az LMBT-muszlimokat, a muzulmán tradíciók a muszlim queereknek hovatartozást nyújtanak.

tumblr_o5hg0hPdRd1tbgru6o1_1280

“Sok köszönőlevelet kaptam LMBTQ-muszlimoktól, ez pedig megerősített abban, hogy ez a projekt fontos” – fogalmazott Habib. 

A Tumblr-oldalon amellett, hogy számos fotót láthatunk, Habib interjúkat is készített alanyaival.

 

Samira - queer muslim

Samira

Samira például így nyilatkozott:

“Hoztam egy tudatos döntést egy évtizeddel ezelőtt, hogy az életemet ‘hangosan’ tudjam élni. Ez azt jelenti számomra, hogy nem menekülök el az önazonosságomtól, legyen az szexuális, politikai, kulturális és/vagy vallási.  Úgy éreztem, ezt mindenképpen meg kell tennem, miután megismertem néhány fiatalt, akik meglehetősen bezárkózva és félelemben élték az életüket. Ez egy kis jelképes gesztus a részemről, hogy tudassam velük, nem szabad alábecsülni a családjaikat vagy a közösségeiket.”

 

Dali - queer muslim

Dali

Dali pedig arról mesélt, miért vesz részt a projektben:

“Amikor először felhoztam annak idején a témát az osztályban otthon, a filozófia professzorom azt mondta, a homoszexualitás nyugati jelenség, és az arab világban – akárcsak a kicsapongó ember – , nem létezik. A saját részvételem tehát elsősorban azért fontos számomra, hogy bátorítsam a queer láthatóságot a muszlim közösségekben. A művészeten keresztül legalább azt mondhatjuk, hogy igen, itt vagyunk,  mi is létezünk.”

 

Még több fotó és interjú ITT. 

***

Kedves olvasó! Köszönöm, hogy betértél! Minden kulturált és építő jellegű hozzászólást örömmel veszek, boldog vagyok, ha párbeszédet kezdeményeztek!

Azonban a kirekesztő, gyűlölködő kommenteket minden esetben törlöm.

Keresd a Facebookon a Girl Power! blogot! Katt a képre:

Girl Power! blog a Facebookon

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. köszi, én is nagyon megörültem, mikor megtaláltam őket, fontos, hogy ezt lássuk, és főleg azok lássák, akik gyűlölködnek és mindenkit utálnak 🙁

  2. Veronika Tiringer says:

    Nagyon fontos és erős üzenet, amit az illető csinál!
    Minden jót és további kreatív munkát kívánok neki!
    Csodás, hogy megtaláltad, lefordítottad nekünk ezt a hírt, ezt a jelenséget!
    Üdv!


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!