Girl Power! blog

Beszélnünk kell a Trónok harca női szereplőiről

Egyet mondok: nőuralom!

///////Figyelem, SPOILER következik!!!!///////

Csak akkor olvass tovább, ha ez nem zavar!

Egészen elképesztő élmény volt a hatodik évad kilences része hétfő este: a Battle of the Bastards című részben hihetetlen összecsapásokat láthattunk. A szálak egyre inkább összeérnek.

Számomra ez a fejezet volt a legkatartikusabb, több szempontból is. 

A kritikusok, illetve a nézők jó része az előző évadokat rendszerint azzal vádolta – jelzem, cseppet sem alaptalanul – , hogy teljesen feleslegesen kegyetlenkednek bennük a női karakterekkel, például Sansa Starkkal, és túl sok volt a női meztelenkedés is – erről már én is írtam, itt lehet elolvasni.

tumblr_nbcdi4fSU61r784c8o1_500

De a tegnap esti epizódban egy csapásra minden megváltozott: a Battle of the Bastardsban a nők átvették az irányítást.  

Minden kétséget kizáróan a kilencedik részben láthattuk a sorozat-történelem egyik legszenzációsabb csatajelenetét, benne például a római korból vett támadástechnikával, vagy Jon Snow és a többiek elszántságával, WunWun erejével – majd sajnálatos halálával – és még sorolhatnám.

A többi jelenet pedig szintén ütős volt, de a legnagyobb csavar, az édes bosszú, amire oly sokáig vártunk, megérkezett a rész utolsó jelenetében:

Sansa bántalmazóját és erőszaktevőjét, Ramsay Boltont annak saját fegyverével, kutyáival ölte meg. 

(Legutóbb mellesleg Joffrey halálát kívántuk oly sokan ennyire.)

tumblr_o92wug8ARu1tja9y3o4_250

Ramsay-t elevenen felfalta saját, hét napig kiéheztetett kutyája, Sansa pedig szép szavakkal búcsúzott tőle, és teljes higgadtsággal közölte vele, a neve, a szavai, az emléke örökre megszűnik létezni. 

Sansa győzelme különösen lényeges annak fényében, hogy többször kényszerült politikai házasságra, majd Bolton meg is erőszakolta a nászéjszakán.

De nem csak Sansa Stark bosszúja volt ám az egyetlen női győzelem.  

Viharbanszületett Daenerys Targaryen is visszatért, hogy visszaszerezze Meereen városát, miután Tyrion Lannister – nem túl előnyös – szerződést kötött távollétében.

tumblr_o93vf9omby1qa1a2ko1_1280

Daenerys, miután sárkányát meglovagolva ellentmondást nem tűrve mutatta meg, nem akárkivel szórakoznak, egyezséget kötött a Vas szigeteki Yara Greyjoy-jal, aki trónbitorló nagybátyja uralmát szeretné letörni, és visszaszerezni a szigeteket.

A tárgyalás során Yara – akinek öccse Theon, aki támogatja testvére törekvéseit – elmondja Daenerysnek, hogy a nagybátyja mire készül: házassági ajánlata abban nyilvánul meg, hogy felajánlja „nagy farkát” is. És persze nem hiányzik a jelenetből egy csipetnyi flört sem kettejük között, hiszen Yara nem titkoltan szereti a nőket.  

Yara ugyanis az első nyíltan leszbikus karaktere a sorozatnak – annak ellenére, hogy a könyvben nem hogy nem homoszexuális, és egyáltalán nem vonzódik a nőkhöz.

(Sok rajongó arra számít amúgy a kommentekből ítélve, hogy Yara és Daenerys egy párt fognak majd alkotni)

tumblr_o93fwmJ9Ha1qe0lm7o4_r1_1280

Komoly jelenetek, helyenként szenzációs párbeszédek, rendkívüli dramaturgia, szuper effektek, és persze a nők összekacsintása, amit egyszerűen csak úgy hívunk: sisterhood.

Egyben ezek után én teljesen biztos vagyok: ezek a nők megdöntik a férfiak uralmát.

 

Miután az első öt szezonban a túlzott erőszak, a női meztelenség és a nők gyakori tárgyiasítása került előtérbe, a sorozat végre azt bizonyítja, hogy a feminizmus ebben a vérontással hemzsgő mesében igencsak elképzelhető, sőt talán a legjárhatóbb út. 

likeaboss

Yara vagy Sansa politikai ambíciói ugyanis végleg szakítanak a hagyománnyal, amely szerint a nők elsősorban csak akkor kerültek bárminemű hatalmi pozícióba, ha egy férfi oldalán szerepeltek.

Cersei Lannistert például rendszerint a “király anyjaként” emlegették, illetve Baratheon özvegyeként, aki eleve politikai okokból vette el. És bár Cercei képes mozgatni a szálakat, most mégis saját fia, Tommen ültette a kispadra.

De azt hiszem, lesz még neki is nagy-nagy szerepe.

Az üzenet

Amit a fenti történésekből le lehet szűrni, az egészen világos: ebben a szezonban önálló nők aratnak győzelmet, férjeik, fiaik, testvéreik vagy szeretők nélkül. Habár közel álló tanácsadóik, rokonaik közül többen férfiak, mégis egyértelmű, hogy e nőknek nincs szükségük senki másra ahhoz, hogy uralkodjanak.

Azokat, akik hagyományos szerepekben maradtak, a patriarchátus alázta meg, az egyetlen út tehát, hogy felszámolják a szexizmust, ha porig égetik azt.

 

És akkor még nem beszéltünk például Aryáról, vagy Brienne-ről, akik remélem, a tizedik részben ismét megörvendeztetnek minket valamilyen harcos jelenettel. 

(forrás)

***

Kedves olvasó! Köszönöm, hogy betértél! Minden kulturált és építő jellegű hozzászólást örömmel veszek, boldog vagyok, ha párbeszédet kezdeményeztek!

Azonban a kirekesztő, gyűlölködő kommenteket minden esetben törlöm.

Keresd a Facebookon a Girl Power! blogot! Katt a képre:

Girl Power! blog a Facebookon

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!