Girl Power! blog

Ismerd meg a nőt, aki az ikonikus We Can Do It! – plakátokat ihlette

Amikor Naomi Parker-Fraley életében először megpillantotta a legendás plakátot Szegecselő Rózsáról (Rosie the Riveter), az jutott eszébe, hogy a képen szereplő nő teljesen úgy néz ki, mint ő. Ám neki soha nem említette senki, hogy plakát készült volna róla.

Parker-Fraley egy volt a hatmillió nő közül, aki a második világháború idején munkaerőként állt helyt a gyárakban. 

A most 95 éves nő soha nem gondolta volna, hogy egyszer a modern feminizmus szimbólumává válik. 

rosie-riveter

2009-ben Parker-Fraley, valamint húga, a 92 éves Ada Wyn Parker-Loy ellátogattak a Rosie the Riveter Nemzeti Történeti Parkba Richmondba, ahol egyszer csak észrevett egy fotót, amely őt ábrázolta. Majd elolvasta az alatta található feliratot.

“Nem hittem el, amit látok. Bár a fotón én szerepeltem, de a képaláírásban valaki másnak a neve volt olvasható: egy bizonyos Geraldine-é”

 

– mesélte a nő a People magazinnak. 

A fényképen azonban a 20 éves Parkey-Fraley látható, amint éppen pöttyös fejkendőben dolgozik egy esztergagépnél.

A kép 1942-ben készült, és több magazinban, újságban is szerepelt országszerte. 

Getty

Naomi Parker-Fraley 1942-ben (Fotó: Getty)

Sokan úgy tartják, hogy e kép ihlette meg J. Howard Millert is: ő az a fotóművész, aki a Szegecselő Rózsa-plakátokat készítette el 1943-ban a háborús kampányhoz, amelynek az volt a célja, hogy kifejezzék, szükséges a női munka a gyárba, míg a férfiak a háborúban harcolnak.

 

E plakátok főszereplője pedig igencsak hasonlít Naomi Parker-Fraley-re. 

Parker-Fraley évtizedeken át nem volt tisztában a plakátok eredetével, leginkább azért sem, mert egy másik nőről, a fentebb említett Geraldine Hoff Doyle-ról –  aki egy michigani gyár alkalmazottja volt –  állították: a való életben ő Szegecselő Rózsa. 

Mivel a két nő nagyon hasonlított egymásra, senki nem vonta kétségbe, hogy valóban ő szerepel a plakátokon, így Geraldine története járta be az egész világot. 

Miután Parker-Fraley megtudta, hogy csaknem 30 éven át tévesen azonosították be a plakáton szereplő nőt, fogta az eredeti képet és saját fotóját, majd elküldte a történeti parkba.

 

A nő azt mondja, nem érdekli a hírnév vagy a siker, egyszerűen csak saját identitását szeretné visszakapni. 

2015-ben aztán találozott James J. Kimble-lel, a Seton Hall Egyetem professzorával, aki küldetésének tekintette, hogy beazonosítsa a fotón szereplő nőt.

“Megfosztották őt a történelemből kivett részétől. Nagyon fájdalmas ez a fajta félreazonosítás. Olyan, mikor a vonat elhagyja az állomást, te csak állsz ott és nem tudsz mit tenni, hiszen már 95 éves vagy és senki nem hallgatja meg a történetedet”

 

– fogalmazott a professzor. 

Kimble azonban alig várta, hogy megismerhesse a nő emlékeit, mikor meglátogatta 2015 februárjában. Mi több, azt is megígérte neki, mindent megtesz, hogy felfedje a világ előtt az igazságot.

A professzor végül megírta a nő teljes élettörténetét több tudományos és más lapba is.

Most tehát Parker-Fraley, aki szinte egész életét pincérnőként dolgozta végig, készen áll a reflektorfényre.

“Ebban az országban a nőknek szükségük van ikonokra. Ha úgy gondolják, hogy én egy ilyen ikon lehetek, akkor boldog vagyok” – fogalmazott a nő. 

(via)

***

Kedves olvasó! Köszönöm, hogy betértél! Minden kulturált és építő jellegű hozzászólást örömmel veszek, boldog vagyok, ha párbeszédet kezdeményeztek!

Azonban a kirekesztő, gyűlölködő kommenteket minden esetben törlöm.

Keresd a Facebookon a Girl Power! blogot! Katt a képre:

Girl Power! blog a Facebookon

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!