Girl Power! blog

A “világ legrondább nője” elárulja, mitől érzi magát gyönyörűnek

Lizzie Velasqueznek tíz évvel ezelőtt, 17 évesen újra kellett definiálnia a szépség fogalmát, miután egy róla megjelent videó alatt egészen elképesztő kommenteket kapott. Kétségbeesetten kereste a kommentelők között azt az egyetlen egyet, aki kiáll mellette – nem találta. Rengetegen azt írták róla, hogy „a világ legrondább nője”, és ennél még százszor borzalmasabb, lélekölőbb dolgot is.

Ekkor azonban a nő úgy döntött, nem fogja hagyni, hogy a sok rosszindulatú komment teljesen elvegye az önbecsülését, és bár totálisan összetörte a videó, mégis rájött: nem hagyhatja, hogy a leírt szavak befolyásolják abban, hogy tudja, ki ő valójában. 

Velasquez egy nagyon ritka betegséggel született, az úgynevezett újszülött progeroid szindrómával – amiben ha jól tudom, összesen három ember szenved a világon  – , amely egyrészt hatással van több szervére is (a szemeire, a csontjaira, illetve a szívére),  emellett pedig képtelen hízni – 30 kilogramm körül mozog a testsúlya jelenleg.

A betegségnek igen magas a halálozási aránya, a progeroid szindrómával született gyermekek általában még a hetedik hónapot sem élik meg, akik mégis, azok is meghalnak tizenévesen, vagy huszonéves koruk elején.

Szóval, amikor ez a lány megszületett, összesen 2 font 10 dekát nyomott. Az orvosok a legrosszabbra készítették fel a szülőket, akik azonban odaadó és feltétel nélküli szeretettel imádták Velasquez-t. Minden támogatást megkapott tőlük, amire csak egy gyermek vágyhat, és amely lehetővé tette, hogy a most 27 éves nő motivációs tréningeket tart, könyvet ír, és szereti az életet.

Velasquez legújabb videójában megosztja történetét a szóban forgó trollokról és kommentekről, és arról is beszél, mikor jött rá arra, hogy a szépség több, mint a frizura és a smink. 

“Az a személy, aki vagy, nem egyenlő azzal, ahogyan kinézel” – mondta Velasquez. 

A fenti mondatot biztosan sokan vitatják, hiszen a bjútiblogok világában, a mai modern fogyasztói társadalomban pont ennek az ellenkezőjét verik a fejünkbe reggeltől estig, nap mint nap. De azért mégis, lássunk a dolgok mögé, és ízlelgessük ezt a mondatot, mert mégiscsak lehet benne valami. Valami nagyon fontos. 

És még egy gondolat a végére.

Most, hogy Velasquezről olvasgattam, és néztem a videóit, eszembe jutott egy nemrégiben ismerősök körében emlegetett előadás: Puzsér Róbert Nick Vujicicről azt mondta, szerinte a kar- és láb nélküli ember „mocskos szélhámos”, aki abból él, hogy „főállásban boldog”, és Puzsér szerint Nick igazából nem boldog, hazudik. Oké, ezt nem tudhatjuk, valóban minden egyes rohadt percben boldog-e. Azt sem tudom, Puzsér végighallgatta-e Nick minden egyes előadását (hozzáteszem, én nem, ezért fenntartással kezelem az egész kérdést: lehet, hogy esetleg nem állítja ezt így konkrétan, hogy mindig boldog, reggeltől estig). Az is lehetséges, hogy igen, ez valóban üzlet, a saját nyomorát pénzkeresésre használja. De a kérdés az, miért ne lehetne motiváló példakép pont ő?

A poszt nem Puzsérról, hanem Lizzie-ről szól, de mindenesetre egy valami biztosan kitűnik: Velasquez tökéletes tükröt tart nekünk a szépségszabvány által meghatározott világunkra. 

Szóval azért, mert egyes megmondó emberek, trollok vagy akárkik mindenkit lehajítanának a Taigetoszról, akinek nincs keze, lába, szép arca, formás segge, ja és persze mondjuk netalántán még feminista is (na, ez már durva, mi?), vagy mondjuk előadást tart a boldogságról, attól még bizony bárki, ismétlem bárki lehet boldog, kiegyensúlyozott, vagy csak simán megtalálhatja a lelki békéjét abban a testben, amit kapott – aki pedig erre képes, erre megtaníthatna minket is. 

Mert nekünk, többségünknek – karral, lábbal, szép arccal, formás seggel –  néha ez egyáltalán nem megy.  

***

Kedves olvasó! Köszönöm, hogy betértél! Minden kulturált és építő jellegű hozzászólást örömmel veszek, boldog vagyok, ha párbeszédet kezdeményeztek!

Azonban a kirekesztő, gyűlölködő kommenteket minden esetben törlöm.

Keresd a Facebookon a Girl Power! blogot! Katt a képre:

Girl Power! blog a Facebookon

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
 1. AttilaOlgi Balla says:

  Ha meglátom a tv-ben a szilikon csöcsös, szilikon szájú torz, bohócokat, akkor forog a gyomrom!
  Senki sem hiheti, hogy egy torzított magamutogatással MÁS LESZ!
  NEM LESZ MÁS EMBER SENKI SEM ATTÓL, hogy a küllemét módosítja!!!
  Az ember lénye, lényege számít és NEM A KÜLSŐ!
  Fontos, hogy ÉDESANYÁNKAT szeretjük, ha kövér és csüng a hasa, ha fogatlan, ha visszeres,UGYE, UGYE?!
  Magunkat is szeretjük, pedig ráncosodunk, nő a hasunk, stb.stb. Kérdés, mi a szeretet lényege! A KÜLSŐ?

 2. Izabella Szikra says:

  Én kedvesnek találom és legfőképp szerethetőnek:)

 3. Mária says:

  Csak annyit tennék hozzá, már ott tart a társadalom hogy minden 50 év felettit is lehajítana a Taigetoszről.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!