Girl Power! blog

Donald Trump és a nők – vajon hogyan lesz ezután?

Kövér. Disznó. Gusztustalan állat. Mocsok. Csak néhány kijelentés, amit Donald Trump frissen megválasztott amerikai elnök nőkre tett. 

Donald Trump

Sétáltam hazafelé, mikor összefutottam egy ismerősömmel. Férfi. Távoli ismerős. Ritkán találkozom vele, ha igen, akkor sem tudom sokáig elviselni. Fröcsög a volt nőire. Meg minden nőre. Egyfolytában. Becsmérli őket, szapulja a fiatalt, az időst, nem valók azok semmire, mondja. Ám mivel egy barátnőm barátja (majd’ megszakad ezért a szívem és nem is értem, hogy lehetséges ez a kapcsolat), nyilván beszélünk pár szót, meg kell álljak. Kérdezem, merre megy. Mondja, hogy pezsgőt vásárolni, mert este ünneplés van.

-Mit ünnepeltek, szülinap? (azt hittem, talán a barátnőm is ott lesz, vagy valami)

-Dehogy! Trumpot!

-Donald Trumpot?!

-Persze, ez a lehető legjobb Amerikának, és a lehető legjobb a világnak.

-…

– Tudom, tudom, te ilyen feminista vagy (jól megnyomva, undorral), dehát még így is beláthatod, hogy A NYUGATI CIVILIZÁCIÓ NYERT.

– Aha. Ne haragudj, dolgom van. Kivel ünnepelsz egy ilyen remek eseményt? (mondom ezt továbbindulva, sietve, hogy ne folyjunk bele jobban, nem akarok időzni vele).

-Haverjaimmal. Férfiakkal, tudod: nagy F-fel. (kaján vigyor)

-Hát akkor. Kellemes ünneplést!

-Szia!

Körülbelül ez a párbeszéd zajlott le közöttünk, és én bevallom őszintén, nem jól reagáltam le a dolgokat.

Mert akkor ott, ennek a magyar (akinek egyébként Amerikához a világon semmi köze nincsen) férfinak el kellett volna mondanom, hogy amit most ünnepelsz, az nem más, mint a xenofóbia, a homofóbia, a nők jogainak eltiprása

De ezt nyilván tudja.

Hiszen ő nem Trumpot, hanem a felsoroltakat ünnepli. 

Van azért abban valami báj, amikor a magyar szexista örül az amerikai szexista (homofób, idegengyűlölő stb.) győzelmének. Értitek.

Csak nő ne legyen a főnök. 

Ja igen, meg a bevándorlók is takarodjanak.

Kb. ennyi a lényeg. 

Óriási eufória van.

Csak nem értem, miért. minek.

Milyen hatással van ez az ő életére? Milyen hatással lett volna Hillary Clinton? 

trump-gif-graphicurry-1

Egyet tudok, látok, érzek, amit Gyurkó Szilvi is megírt a WMN-en. Hogy ha egy nőket zaklató, rasszista, kirekesztő adócsalót választ az Egyesült Államok elnöknek, aki ráadásul atommal fenyeget, akkor az bizony sok, nagyon sok kérdést felvet a jövőt illetően.

Például, hogy vajon mi vár a nőkre? 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKK: Nők, akik imádják Donald Trumpot

A Telegraph a nagy győzelem után nem sokkal hosszú cikkben szedte össze Trump legelképesztőbb kijelentéseit a nőkkel kapcsolatban – kezdve attól a “vicctől”, hogy akár randizna is a lányával, ha Ivanka nem a gyermeke lenne, egészen addig, hogy büntetné az abortuszt -, érdemes a cikket végigolvasni.

Mr. Ragadd meg őket a pinájuknál foga elképesztően durva beszólásokat engedett meg magának a nőkkel kapcsolatban, áldozatai sorra álltak ki a nyilvánosság elé, hogy a repubikánus elnök molesztálta, fogdosta őket.

Most már azonban látszik, hogy a választókat ez nem befolyásolta. Ahogyan egy már korábban elkészített közvélemény-kutatásból is kiderült, a női egyenjogúság kérdése nem élvezett prioritást a Trumpra szavazó nők körében. 

obama and trump in the rain

Egy egészséges társadalom egyik alapköve a nemek egyenlősége lenne, én másban nem hiszek, nem hihetek, sőt azt gondolom, ez egyáltalán nem is hit kérdése, mert nagyjából olyan ez, mintha abban akarnék hinni, hogy a bal lábam a jobb lábam mellett van. 

Fontos kérdés, hogy a nők társadalmi, gazdasági politikai szerepvállalása azzal, ami most kezdődik Donald Trumppal, háttérbe kerül-e. Hogy kevesebb nő lesz-e az amerikai közéletben, hogy lesz-e erre bármilyen hatással az új elnök és az új korszak. Ha abból indulunk ki, ahogyan Trump a női nemhez viszonyul, nos, akkor az adhat némi félelemre okot.  

Hogy a sok intézkedés közül melyeket fogja valóban megvalósítani, az hamarosan kiderül. 

De ha tartja magát korábbi kijelentéseihez, akkor lehetséges, hogy hamarosan hozzányúl az abortusz kérdéséhez, és büntetni fogják azt valamilyen formában (Trump első kijelentése után, amely nagy port kavart, azt mondta, a beavatkozást végző orvost büntetné). 

De egy dolgot azért tartsunk szem előtt, mielőtt pánikba esnénk: nem tudhatjuk, hogy Trumpból, állításaiból, ígéreteiből mennyi az igazi, a valódi.

Lehet, hogy mindent, amint mondott és tett, azt azért tette, hogy nyerjen. Kampány. Hogy elnök legyen. Semmi több. Ez itt nem egy one man show, nem fog egyik napról a másikra fasizálódni az Egyesült Államok, vannak fékek, egyensúlyok. 

Ám még ha a kampányelemeknek csupán töredéke is igazságon alapszik, akkor attól is tarthatunk.

További Trump-kijelentések itt és itt

***

Kedves olvasó! Köszönöm, hogy betértél! Minden kulturált és építő jellegű hozzászólást örömmel veszek, boldog vagyok, ha párbeszédet kezdeményeztek!

Azonban a kirekesztő, gyűlölködő kommenteket minden esetben törlöm.

Keresd a Facebookon a Girl Power! blogot! Katt a képre:

Girl Power! blog a Facebookon

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!