Girl Power! blog

12+1 könyv 2016-ból, amit el kell olvasni, ha még nem tetted

Itt a Girl Power! blog nagy könyvajánlója: jól jöhet karácsonyi ötletekhez, illetve a saját szórakoztatásodra is. 

konyvajanlo_2016A nagy év végi készülődésben rendszereztem a könyveim, és a polcokról összeszedtem, melyek azok, amiket mindenképpen szeretnék ajánlani itt, a blogon. Mivel sok-sok könyv került a kezeim közé ebben az évben, e cikk most az első rész, év végéig még lesz könyvajánló. 

Olyan könyveket mutatok, amiket meleg szívvel ajánlok olvasásra: szórakoztatóak, lebilincselőek, izgalmasak – az ajánlott kötetek között megtalálható pszichothriller, verses kötet és szórakoztató ponyva is, teljesen vegyes a kínálat, én így szeretem, kedvtől függően – mondhatom, mind imádtam őket. 

Dőlt betűkkel a hivatalos könyvismertetőket olvashatjátok. 


Fredrik Backman: Itt járt Britt-Marie

Animus könyvkiadó, 3980.-

itt-jartBritt-Marie hivatása negyven éven át az volt, hogy makulátlan rendet és tisztaságot tartson sűrűn utazgató és gyakran túlórázó férje körül. Ám útjaik elválnak, s ő, akinek lánykorában volt utoljára munkahelye, minden áron dolgozni akar.

Mivel nem válogathat, elfogadja az egyetlen állást, amelyet a munkaközvetítőben ajánlanak neki, és Borgba utazik, ebbe a válság sújtotta községbe. Egy „hallatlanul koszos”, felszámolás előtt álló ifjúsági otthont kell rendben tartania, éppen neki, aki nem tűr meg semmiféle piszkot és rendetlenséget.

Ráadásul, ki tudja, hogyan, hamarosan az ifjúsági focicsapat vezetőjének szerepében találja magát. Pedig nem sok minden áll tőle a focinál távolabb.

De Britt-Marie-t nem olyan fából faragták, hogy megijedjen a feladattól: intézkedni kezd, engedélyeket kér be, nyilvántartásokat vezet – rendet csinál és rendet tart.

Az egyedülálló, messziről érkezett nőből akaratlanul a közösség egyik kulcsembere lesz.

És felfigyel rá egy magányos férfi is – Sven, a helyi rendőr.

Kérdés, hogy mindez elegendő-e ahhoz, hogy Britt-Marie újra otthonra találjon. Különös tekintettel arra, hogy volt férje is felbukkan a színen…

Korábban olvastam egy ajánlót a Pink Dust blogon Alexandrától, ezért kezdtem neki a kötetnek, és valóban: a kitűnő svéd társadalomkép, és a sallangmentesség szerintem is a két legfőbb erénye a könyvnek. 


Jessica Knoll: Szerencse lánya

Libri, 3499.-

2015 legsikeresebb első könyvéről van szó, amiből Reese Witherspoon forgat filmet. Jessica Knoll főhőséhez hasonlóan maga is szexuális erőszak áldozata volt. 

„Megláttam, milyen oltalmat nyújt a siker, a sikert pedig a mobiltelefonos beszélgetés végén található beosztott megfenyegetése, a nagyvárost terrorizáló drága körömcipő definiálja, az emberek egyszerűen akkor állnak félre az utunkból, ha úgy tűnik, hogy nekünk fontosabb helyekre kell igyekeznünk, mint nekik. Úgy döntöttem, hogy csak ezt kell elérnem, és soha többé senki sem bánthat.” (idézet a könyvből). Szerencse lanya

A huszonéves TifAni FaNelli kiváltságos életet él: egy körülrajongott női magazin megbecsült munkatársa, aki a drága ékszerek és márkás ruhaköltemények mellé még egy sármos és jó pedigréjű vőlegénnyel is rendelkezik. Mindazt elérte, ami másoknak csak álom.

DE A TÖKÉLETESSÉG LÁTSZATA VALÓJÁBAN ÁLCA.

Ani múltja kimondhatatlan titkot rejt. Tizennégy évvel ezelőtt a Bradley középiskolában borzalmas dolog történt vele. Meggyalázták, megalázták, meghurcolták: A kis Ani aznap megsemmisült. Az erős TifAni lépett a helyébe, aki mindent meg akar kapni az élettől.

A szerencse forgandó; a bűnösökből is lehet áldozat. A bosszú lehetősége TifAnié; vajon leveszi az álarcot, vagy örökre bezárja magát a múlt börtönébe?

Már az is elárulja, milyen jellegű a könyv, ahogyan például a Los Angeles Review of Books ír róla: “Az új évezred nőideáljának bibliája“. Nem csoda hát, hogy Witherspoon lecsapott rá, hiszen ő maga is azt mondta, a kötet a nyár legjobb krimije, és letehetetlen.

Jessica Knoll vezető szerkesztő volt a Cosmopolitan magazinnál, jelenleg New Yorkban él férjével, és második regényén dolgozik.

A Reese Witherspoon által készülő film forgatókönyvén maga a szerző dolgozik. 


Hans Rath: Kell egy pszichológus, mondta Isten

Animus könyvkiadó, 3290.-

kell-egy-pszichologusDr. Jakob Jakobi pszichoterapeutától elpártolt a szerencse. Elvált, szakmájában csődöt mondott, és nincs egy vasa sem.

Ilyen szánalmas állapotban találkozik Abel Baumann-nal, egy szintén peches cirkuszi bohóccal, aki különös személyiségzavarban szenved: azt állítja, ő Isten, és jelenleg terapeutát keres, mert Isten is lehet bajban.

Jakobot vonzza a rokonszenves, sokoldalú, ám véleménye szerint nagyon is e világi férfi személyisége, és vállalja a terápiát.

Hamarosan egy közös utazáson találják magukat, és dr. Jakobi meginog: már nem is olyan biztos benne, hogy csak egy ügyes szemfényvesztővel van dolga. Sőt az is megkérdőjeleződik, hogy voltaképpen ki segít kin.

Nagyon jókat szórakoztam ezen a könyvön, és gyakorlatilag két este alatt kiolvastam: a sokszor valóban mélyfilozófiai kérdéseket feszegető könyv rendkívül szórakoztató, könnyed köntösben tárja elénk a történetet,  az olvasó pedig könnyen eljut odáig, hogy mikor már megijedne a világmindenség hatalmasságán, akkor nevet egy jót rajta – no és önmagán, és persze a könyvön, ami telis-tele van vicces párbeszédekkel, meghökkentő eseményekkel. 


Sophie Jackson: Egy font hús

Libri kiadó, 3499.-

egy font husWes Carter vérbeli nehézfiú.

Az Arthur Kill Büntetés-Végrehajtási Intézet fegyenceként három éve ül kokainbirtoklásért. Tartozott valakinek, és a tartozása fejében vállalta a büntetést. Látszólag kemény, mint a beton, és hideg, mint a vas, ami elválasztja a külvilágtól.

Gyönyörű, veszélyes, titokzatos és okos. Carter 16 éve (pontosabban 5844 napja) vár arra a lányra, akit a sors hozzá vezetett, és akinek a haja illatos, mint a barack. Csak ő mentheti meg a pokoltól…

Kat Lane még csak kilencéves volt, amikor egy banda agyonverte az apját egy esős éjszakán Bronxban. A védtelen kislányt egy nála nem sokkal idősebb srác mentette ki. Kat sosem tudta meg, ki volt az a kapucnis idegen, akinek a karjaiban átvészelte a szörnyű éjszakát. 

Kat magánórákat ad Wesnek, de a múlt mély sebei nem tűnnek el nyomtalanul, és az állatias szenvedély sem gyógyíthatja be őket…hacsak a szerelem nem segít.

Sophie Jackson trilógiája – a tiltott szerelem édességéről és veszélyéről – az interneten vált szenzációs sikerré.

Érzelmeny regényről van szó, vágyakozásról, tiltott szerelemről, szexről is, utóbbiról nem is akárhogyan, de ne gondoljunk a Szürke ötven árnyalatára, szerintem ez a könyv jócskán túlmutat azon. 


Marc Elsberg: Blackout

Animus könyvkiadó, 4980.-

blakc-outFebruári fagyok söpörnek végig Európán, amikor a kontinens szinte teljes elektromos hálózata összeomlik. A következmények katasztrofálisak. A sötétbe borult utakon egymást követik a karambolok, leáll a fűtés, a vízszolgáltatás, a mobilok feltölthetetlenek, az internet elérhetetlen.

Piero Manzano, az olasz informatikus hackertámadást vél felfedezni a háttérben, de gyanúja a hatóságoknál süket fülekre talál. Az Europol terrorelhárító szakértője, François Bollard végül meghallgatja, ám ekkor olyan e-maileket fedeznek fel Manzano laptopján, amelyek rá terelik a gyanút.

A támadók agyafúrtak és kíméletlenek. Európában atomkatasztrófák fenyegetnek, az emberek elegendő élelem, víz, üzemanyag és orvosi ellátás nélkül vegetálnak sötét, fűtetlen lakásaikban.

A túlélésért folytatott küzdelem hamarosan oda vezet, hogy a rend már csak a katonaság bevetésével tartható fenn.

Napjaink egyik legnagyobb német regénysikere olyan kérdéseket vet fel, melyekre az emberiségnek mielőbb választ kell találnia.

Elgondolkodtál már azon, milyen jó dolgod van? Hogy hálát adj annak, amid ma megvan, mert lehet, holnap már nem lesz meg? Izgalmas kérdés, izgalmas válaszok. 


Johan Theorin: A legsötétebb szoba (skandináv krimi)

Animus könyvkiadó, 3690.-

a-legsotetebb-szobaA tél kellős közepén járunk Öland szigetén, amikor a stockholmi Westin család Katrine, Joakim és a két gyerek beköltözik egy régóta lakatlan udvarházba. Ám az idilli békesség, amire olyannyira vágytak a nagyváros után, hamarosan darabjaira törik, amikor Katrinét vízbe fúlva találják a közeli világítótoronynál.

Joakim mindent elkövet, hogy ép ésszel élje túl a tragédiát, amit igencsak megnehezít, hogy az öreg ház körülötte furcsán kezd viselkedni.

Suttogó hangok hallatszanak, a kislánya éjnek évadján szólongat valakit, a pajtaajtót pedig újra és újra nyitva találják.

A férfi, bár sosem volt babonás, nem tud szabadulni a gondolattól, hogy felesége még mindig vele van.

Katrine halálát először balesetnek vélik, ám Tilda Davidsson felügyelő, aki nemrég érkezett a körzetbe, erről nincs meggyőződve.

S a nyomozás különös dolgokat fed fel a környék múltjáról.

Aki szereti a skandináv krimiket, annak egyrészt Johan Theorin nem idegen, másrészt A legsötétebb szoba nagyon tetszeni fog. Titkok, izgalmak, misztikum, egy este alatt kiolvasós könyv. 


Camilla Läckberg: Ártatlanok (skandináv krimi)

Animus könyvkiadó, 3790.-

artatlanokAz egyik legsikeresebb svéd írónő könyvében nem meglepő módon a középpont ismét Fjällbacka: Camilla Läckberg minden kötetében ugyanaz ugyanis a helyszín, a Tanum járásbeli kisváros, valamint környéke. 

És akkor a kötet tartalma: 

1974 nagyszombatján egy öttagú család nyom nélkül eltűnik a Fjällbacka partjainál fekvő Valö szigetéről. A kiérkező rendőröket különös látvány fogadja: a ház úgy fest, mintha a család – az ünnepi ebéd közepén – egyszerűen felállt és távozott volna, magára hagyva az egyéves Ebbát, aki magányosan sírdogált az étkezőben.

Évtizedekkel később Ebba visszatér a szigetre, hogy felújítsa az egykor az apja által vezetett iskola épületét. Férjével nemrégiben veszítették el a kisfiukat, és most a munkába temetkezve próbálják feldolgozni a gyászt.

Úgy tűnik azonban, valakinek nagyon az útjában vannak: egy éjszaka rájuk gyújtják a házat. Szerencsére csak az épületben esik kár, s folytatódhat a felújítás.

Ám hamarosan újabb baljós esemény történik: amikor felszedik az étkező padlódeszkáit, emberi vér nyomaira bukkannak.

A nyomozást vezető Patrik Hedström és kollégái egyre biztosabbak abban, hogy a család egykori eltűnése és a mostani gyújtogatás összefügg.

Természetesen a nyomozó feleségét, a nyughatatlan és mindig kíváncsi Erica Falckot is foglalkoztatja az ügy, s úgy érzi, csak akkor kaphat választ kérdéseire, ha egyre mélyebbre ás a múltba.


Federica Bosco: A szerelem különös súlya

Libri, 3499.-

a szerelem kulonos sulyaErős váltás tudom, a skandináv krimik után, de néha jó ezeket az izgalmakat váltogatni. A kötet a klasszikus témát járja körül: a jól megszokott kapcsolatodban éled mindennapjaid, mikor jön valaki, aki felráz, és kinyílik a szemed, és úgy érzed, újra életet leheltek beléd… 

A szerelem egyszer csak véget ér, és kész. Csak úgy, egy szerda este, mindenféle előzetes értesítés nélkül. Mit teszel? Elhagyod? Valódi ok nélkül?

Francesca házassága megfeneklett. Pedig az örök optimista Edo igazi mintaférj, sosem veszekszik, mindent eltűr, szolgálatkész és bosszantóan mosolygós. Francesca számára mindez elviselhetetlen. Éjjelente cupcake-sütögetésbe menekül, nappal az előléptetéséért gürcöl egy könyvkiadóban.

Főnöke, a hatalmas egóval megáldott Bigazzi azóta hajszolja a világraszóló sikert, mióta lemaradt A szürke ötven árnyalatának kiadási jogáról.

Mr. Big éppen Francescát bízza meg a feladattal, hogy bestsellert írasson Leonardo Calamandreivel, a cinikus, minden hájjal megkent szépfiúval, akiért rajonganak a nők.

Nem úgy Francesca, aki meglátja a sérült kisfiút a magabiztos pasi álarca mögött, és elhatározza, hogy vagy beleszeret, vagy megöli.

A szerelem különös súlya az élet meghatározhatatlan mérőszámairól szól; hol kezdődik a szerelem, és mennyire gyorsan múlik el, milyen hőfokon kell benne égni, és mikortól ég a körmünkre.


Rebecka Edgren Aldén: A nyolcadik főbűn (pszichothriller)

Animus, 3490.-

a-nyolcadik-fobunNora, miután csodával határos módon felépül csaknem végzetes ifjúkori balesetéből, sikeres életmód-tanácsadó lesz. Könyveket ír, előadásokat tart, sütkérezik a népszerűségben.

Élvezi a munkáját, boldog házasságban él, két szép gyermek édesanyja, futni jár, hogy formában tartsa magát, és az ő kerti partijai a legjobbak az Édenkert lakónegyedben.
Éppen a hét főbűnről szóló könyvéhez fog hozzá nagy lelkesedéssel, amikor egy különös nő költözik a szomszéd házba, Nora tökéletes világa pedig mintha kibillenne a négy sarkából: fura alakok jelennek meg a szeme előtt, rémálmok gyötrik, és a férje is szokatlanul viselkedik.

Az asszony egyre inkább elveszíti az uralmat az élete felett, már azt sem tudja, kiben bízhat, s hihet-e egyáltalán a saját szemének.

Fiatalkori pszichiátriai problémái tértek volna vissza?

Nem, ebbe nem tud belenyugodni. Nyomozni kezd a furcsa történések okai után, míg válaszúthoz nem érkezik: döntenie kell, hogyan akarja folytatni az életét…


Hjorth & Rosenfeldt: A néma lány (skandináv krimi)

Animus, 3790.-

a-nema-lanyA négytagú Carlsten családot saját otthonában, békés reggelijük közben brutálisan meggyilkolják. Indítéknak nyomát sem találni. Átlagos emberek voltak, a helyi közösségbe jól beilleszkedtek, talán csak környezetvédő szenvedélyükkel lógtak ki a sorból.

De néhány feljelentés – környezetre ártalmas szerek árusítása vagy illegálisan kilőtt állatok miatt – elég ok volna egy bestiális gyilkosságra?

A helyi rendőrség Sebastian Bergman kriminálpszichológus és a királyi gyilkossági nyomozóhatóság segítségét kéri, ám sem az egyetlen gyanúsított kihallgatása, sem a gyilkos fegyver tulajdonosának azonosítása nem vezet eredményre.

A kudarc küszöbén azonban kiderül: valakinek látnia kellett a gyilkosságot!

De hol lehet az illető?

S vajon ki találja meg előbb? Sebastian Bergman vagy a férfi, akinek csak a lábnyomát ismerik.


Jan Guillou: Könyörtelenek

Animus, 3390.-

konyortelenekA vidéki internátus diákközösségét a kíméletlen erőszak, a gyengébb megalázásának kultusza uralja. A főhős, Erik számára azonban ez nem újdonság.

A nevelőapjától kapott verések otthon mindennaposak, és korábbi iskolájában is a nyers fizikai erőtől függött a pozíciója.

Mint problémás gyerek, ebből a környezetből kerül a bentlakásos intézménybe, mintegy utolsó esélyként.

Új barátjával, Pierre-rel kétségbeesetten próbálják megérteni a gonosz természetét, és keresik a megoldást, miként lehet legyőzni úgy, hogy ők maguk nem válnak gonosszá.

De vajon le lehet küzdeni az erőszakot erőszak alkalmazása nélkül?

Az író saját ifjúkori élményeit is megörökítő regény – amely A legyek ura és az Iskola a határon című művekkel mutat rokonságot – klasszikussá vált Svédországban.

A könyvből film is készült, amelyet 2004-ben a legjobb külföldi filmnek járó Oscar-díjra is jelöltek.

A borítón a szerző ifjúkori arcképe látható.


Durica Katarina: Szlovákul szeretni

Libri, 3499.-

Hol az otthon? Ahol a legjobb. Ahol a mobiltöltőd tartod.

Ahol automatikusan csatlakozik a wifihez a net. Ahol a szomszéd visszaköszön. Ahová kora tavasszal elteszed a télikabátod. Ahol a januári árleszállításkor vásárolt karácsonyi díszeket tárolod a következő karácsonyig. Ahol jó az illat. Ahol a postaládán ott a neved. Ahol, ha eltéved valaki, útba tudod igazítani

szlovakul-szeretniDurica Katarina regénye fordulatos időutazás, amelyből megtudhatjuk, milyen volt szlovákiai magyarnak lenni a 80-as években, majd felnőtt fejjel szembesülni a gyermekkor elhallgatott titkaival. Milyen előítéletek működnek ma is, és van-e feloldozás a múlt bűneire?

Életképes lehet-e egy képzeletbeli és valós határokon átívelő szerelem?

Petra egy bécsi galéria megbízásából Tanzániába utazik, hogy potom pénzért kézműves dísztárgyakat vásároljon. A déli kontinensen egy európai kalandorok által lakott hostel fogadja, ahol új barátokra tesz szert, de az önfeledt pillanatokra súlyos bűntény árnyéka vetül

Sali a ruandai mészárlások elől menekülve jut el Belgiumba, majd az USA-ba, de lelki sebeire sehol sem talál gyógyírt. Petra az a nő, aki mellett végre igazán önmaga tud lenni, de vajon a szerelmük kibírja-e a megpróbáltatásokat?

Paul feladja jól jövedelmező irodai állását, mert kiölte belőle a szenvedélyt. Szabadon szeretne élni, kötöttségek nélkül. Dar es Salaamba utazik, hogy körbebiciklizze a Kilimandzsárót. Itt találkozik Petrával és Salival, akik szintén a boldogságot keresik

Mindeközben Károly, a csallóközi magyar emigráns akiből a hetvenes években Karol lett Pozsonyban, majd Charles Ausztráliában utolsó óráiban eléri, hogy újra együtt legyen a család.


+1 könyv: Székelyhidi Zsolt: Csurom

Parnasszus könyvek, 1890.-

csurom_boritoEgy, a szívemnek nagyon kedves, végtelenül üde, tiszta szerelmes kötet.

Székelyhidi Zsolt, költő, zenész, performer, és szerelme Virág kis története ez, az ő varázslatos szerelmük. 

“Ebben a könyvben van egy nő és egy férfi. Eddig semmi különös. Hanem micsoda nő és micsoda férfi, és milyen elképesztő dolgokat művelnek!”– olvasható a fülszövegben, majd így folytatódik:

“A nő serceg a férfi alatt, párlat áramlik a nyaklatából, csillagvirágos blúzt hord és búzaszirom cipőt, mosolyog, hajol, satöbbi, satöbbi, és mindeközben érdekes, mert váratlan dolgokat mond” – írja Zsille Gábor a fülszövegben. 

Annyira bájos könyv, hogy többször át kell rágni, olvasni, forgatni, visszalapozni, mert az az olvasónak nagyon jól esik. 

A könyvben csupa szív, szeretetből, szerelemből szőtt mondat, szó, sor Virágról, munkába indulásról, Popeye-ről, életről.

Idegenek szíve is megdobban tőle, ajánlom, de nagyon. 

 

 

***

Kedves olvasó! Köszönöm, hogy betértél! Minden kulturált és építő jellegű hozzászólást örömmel veszek, boldog vagyok, ha párbeszédet kezdeményeztek!

Azonban a kirekesztő, gyűlölködő kommenteket minden esetben törlöm.

Keresd a Facebookon a Girl Power! blogot! Katt a képre:

Girl Power! blog a Facebookon

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!