Girl Power! blog

11 teljesen átlagos dolog, ami tilos volt a nőknek az ’50-es években

Tudjuk, hogy milyen nehéz volt a nők helyzete az elmúlt századokban, és azt is, milyen keményen küzdöttek a szavazati jogért a szüfrazsettek, mielőtt 1920-ban végül megtörtént az alkotmánymódosítás. Ám ez csak a jéghegy csúcsa volt, hiszen éveken keresztül elképesztő elnyomással kellett szembenézni a női nemnek szerte a világon. 

Bár napjainkban is számos probléma megoldatlan a társadalmi egyenlőtlenségek terén, de az, amit nagyanyáink éltek át, talán mindent felülmúl.

TÉMÁBA VÁG: Zseniális fotók nőkről, akik megváltoztatták a történelmet

Jess Catcher újságírónő egy cikkben szedte össze, mi minden volt tiltott az amerikai nőknek az ötvenes, hatvanas években. 

Néhány tiltást csupán a 70-es, 80-as években oldottak fel. Nem is volt tehát annyira régen, mikor olyan evidens dolgokat tiltottak nőknek az Egyesült Államokban, mint például bankszámla nyitása. 

Lássuk tehát az amerikai listát. 

Tilos volt: 

Bankszámlát nyitni

Vagy legalábbis a férjük, vagy férfi rokonuk engedélye nélkül nem nyithattak saját bankszámlát a nők 1974-ig, az egyenlő hitellehetőségekről szóló törvény (Equal Credit Opportunity Act) elfogadásáig. 

Az esküdtszék munkájában részt venni

Az államok csak lassan, fokozatosan engedték, hogy nők is az esküdtek között szerepeljenek: sokáig külön kellett ülniük a férfiaktól. A legutolsó állam végül, ahol “legalizálták” a női esküdteket, Missisipi volt 1968-ban. 

Praxisjog

Még akkor is, ha minden iskolát elvégeztek, minden vizsgát sikeresen letettek, 1971-ig bármikor megtagadhatták, hogy nők képviseljék a vádlottakat a tárgyalásokon. 

Fogamzásgátlót szedni

A fogamzásgátló használatát 1960-ban engedélyezték, de több amerikai államban is tiltott volt utána is hosszú ideig. 

Szülési szabadságra menni

mternity-leave

Ha egyáltalán volt munkájuk, akkor azt legyakrabban elveszítették, ha állapotosak lettek, egészen 1978-ig, mikor bevezették az ún. terhességi diszkrimináció törvényt (Pregnancy Discrimination Act ). 

Nyílt színen szoptatni

Nyilvános tereken simán kitiltották a szoptató nőket, míg végül az amerikai kongresszus be nem tiltotta ezt a diszkriminációt is. 

A Borostyán Liga (Ivy League) bármely egyetemére járni

A Harvardra nők nem jelentkezhettek egészen 1977-ig, de a Yale és a Princeton is alig előzte meg pár évvel az engedélyezést: a többi hét egyetemre (a Liga összesen nyolcat számlál) csupán 1969-től járhattak nők is. 

Katonai akadémiára járni

A West Point Akadémia első nőit hallgatói csak 1976-tól datálják. 

Lefutni a bostoni maratont

A legendás maraton kizárólag férfiak versenye volt egészen 1972-ig. 

Harcolni

Annak ellenére, hogy a nők évtizedek óta keményen dolgoznak a hadseregben, a frontvonalakra egészen 2013-ig nem juthattak. (Németország már 2001-ben, Svédország 1989-ben megnyitotta az összes harci egység kapuját a nők előtt is. India idén jelentette be ez irányú döntését. A többi országról itt olvashatsz)

Űrhajóssá válni

Az első nő a világűrben Valentyina Vlagyimirovna Tyereskova volt 1963-ban, az első amerikai űrhajósnő azonban csak 1978-ban indulhatott útnak, ő  Sally Ride volt. 

via

 

***

Kedves olvasó! Köszönöm, hogy betértél! Minden kulturált és építő jellegű hozzászólást örömmel veszek, boldog vagyok, ha párbeszédet kezdeményeztek!

Azonban a kirekesztő, gyűlölködő kommenteket minden esetben törlöm.

Keresd a Facebookon a Girl Power! blogot! Katt a képre:

Girl Power! blog a Facebookon

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
 1. Említs meg többet is! Kíváncsivá tettél…

  “egy reg régóta létezik, még állhat mögötte troll” – Meglehet. Az időtávval arra utaltam hogy kereséssel megtalálhatóak más kommentek is ezen a néven. Azok tartalma kapcsán pedig egyértelmű hogy nem troll nick.

  A le nem írt dolgokra nem tudok mit írni.

 2. Czakó Dorina says: (előzmény @Reszet Elek)

  Az a probléma, hogy az egyes pontokat nem az adott kifogás vonatkozásában emeled vissza az idézőjeleidben, hanem valami olyan összefüggésben, aminek semmi köze az eredeti ponthoz. Ráadásul széteső logikai következtetéseid vannak. Csak egyet említek, attól, hogy egy reg régóta létezik, még állhat mögötte troll. A kommunikációnkban fellelhető különbségek pedig nem a (vélhetően) eltérő biológiai nemünknek köszönhetőek, hanem valami egészen másnak, de azt ugye nem írom le, bolond lennék. 🙂

 3. Reszet Elek says: (előzmény @girl power)

  Kedves vagy, de rózsás orcám női ajkakkal való illetését előbb ki kell érdemelni…

 4. szövegértelmezési problémákkal nem tudok mit kezdeni 🙂 puszillak!

 5. Reszet Elek says: (előzmény @girl power)

  “te mondod meg, te határozod meg, egy nőnek mi a sok feladat, szerep, és egyértelműen kijelented, hogy ez nekik nem jó” – Nem én hanem az a fránya időtényező. Egy seggel csak egy lovat lehet megülni. Ha valaki akár csak két teljes embert kívánó szerepet vállal fel, függetlenül a nemétől, garantáltan kudarcot vall mindkettőben.

  “a férfiaktól “elvett” szerepeket nők is képviselhetik, az bizonyára vagy kényszer, megfelelni akarás, vagy ha nem, akkor csúfos kudarcot vallanak” – Ennek a mondatnak semmi értelme.

  “Ennek egyetlen megoldását abban látod, ha szűk keretekbe passzíroznád őket?” – Éppen a szűk keretekből szabadítanám ki a nőket.

  “A patriarchátus által hőn szeretett klasszikus szerepek kényelmes mozgásteret biztosítanak számodra, mert annyira aggódsz a női nemért, hogy esetleg nem bírják a terhet?” – Ennek a mondatnak se sok értelme van. A patriarchátus szót előszeretettel puffogtatod. Javaslom nézz utána valójában (és nem mint feminista bullshit) mit jelent.

  “Az egyenjogúság alapja, hogy szabadon választhatok én is, nőként, férfiként egyaránt, és sem te, sem más nem határozhatja meg, melyik az én “terem”.” – Ne légy olyan naív. A társadalmi lét alapja hogy a közösség igenis meghatározza a “tereid”, a szerepeid stb. Ezek nélkül nincsen társadalom. Társadalom nélkül nincsen civilizáció (és feminizmus sem). Civilizáció nélkül pedig csak az evolúció vastörvényei léteznek minden moralitás nélkül. Attól tartok a szabadság fogalmaddal is vannak problémák. Tetszik amikor pont az ellen ágálnak ami az alapja hogy megtehetik, hogy tiltakozhatnak.

 6. “A nőknek a feminizmusnak köszönhetően túl sok szerepnek kell(ene) megfelelni. Olyannyira soknak amire napi 24 óra sem elég, ennek köszönhetően az életélésük gyakran kudarcos, a nőink nagyrésze boldogtalan, frusztrált.” Fúha, úgy látom, nagy a képzavar a fejedben. Szóval tehát, te mondod meg, te határozod meg, egy nőnek mi a sok feladat, szerep, és egyértelműen kijelented, hogy ez nekik nem jó? És ha a szerinted a férfiaktól “elvett” szerepeket nők is képviselhetik, az bizonyára vagy kényszer, megfelelni akarás, vagy ha nem, akkor csúfos kudarcot vallanak? Aggódsz a nők boldogságáért? Szeretnéd, hogy ne legyenek frusztráltak? —-> Ennek egyetlen megoldását abban látod, ha szűk keretekbe passzíroznád őket? A patriarchátus által hőn szeretett klasszikus szerepek kényelmes mozgásteret biztosítanak számodra, mert annyira aggódsz a női nemért, hogy esetleg nem bírják a terhet? Egyáltalán: miért gondolod, hogy bárminek, bárkinek is meg kellene felelni nőnek, férfinak egyaránt? Az egyenjogúság alapja, hogy szabadon választhatok én is, nőként, férfiként egyaránt, és sem te, sem más nem határozhatja meg, melyik az én “terem”.

 7. “nem én kifogásoltam, hogy nem engednek be a játszóterekre, hanem te” – Nézz egy kicsit utána! Linkelni nem lehet szóval neked kell rákeresned. Tőlünk nyugatabbra a férfiak tekintélyes részénél a pedofil vádaktól való félelem akadálya a gyerekeknek történő segítségnyújtásnak. Ez az angoloknál pl. 44%! Ha már Anglia, keress rá Abigail Rae nevére! Az a kislány ma is élhetne ha az ottani közvélemény pedofil hiszterizálása nem történik meg. Ugyanez történik manapság a nemi erőszak kérdésköre tekintetében. A folyamat természetrajzát ill. eredményét nagyon jól leírja a Jagten című film is, amit javaslok megnézésre.

  “nőgyűlölő közegbe keveredtél” – Tehát ha valaki nem vallja a feminista krédót az csakis nőgyűlölő lehet? Attól tartok ez fordítva van! A feminizmus férfinak és nőnek egyaránt árt. Ha feminista lennék akkor lennék nőgyűlölő.

  “a nők általánosságban ne tudnák eldönteni, hogy milyen szerepeket szeretnének vállalni és egyáltalán, ne különíts el férfi és női szerepeket. Milyen jogon teszed ezt?” – A nőknek a feminizmusnak köszönhetően túl sok szerepnek kell(ene) megfelelni. Olyannyira soknak amire napi 24 óra sem elég, ennek köszönhetően az életélésük gyakran kudarcos, a nőink nagyrésze boldogtalan, frusztrált. Keress csak rá pl. a “happiness gender gap” kifejezésre.

  Léteznek férfi és női szerepek, testi és lelki különbségek, amelyek ösztönszinten is eltérő működésre predesztinálnak minket. A nemek nem társadalmi konstrukciók. Teljesen mindegy hogy pedagógust, agykutatót, etológust stb kérdezel meg, mind ezt fogja mondani. Szóval nem én különítem el a szerepeket, hanem a természet. Még az itteni kommentekben foglalt kommunikációnk jellege is egyértelműen nemileg eltérő (és ez igencsak szórakoztató!).

  Évek óta használom ezt a nevet, szóval nem troll reg. Rá is kereshetsz.

  Már rég megfogalmaztam magamnak: Feminizmust ellenző nőpárti férfi vagyok!

 8. Czakó Dorina says: (előzmény @Reszet Elek)

  Hűha, Elek ne haragudj, de először is, ez itt nem egy harctér, ahol győzni kell. Aztán meg, a “gyermekded” kommentem azoknak az abszurdumoknak az eredménye – ha már ok-okozati összefüggéseket boncolgatunk – amiket felhoztál az előzményekben. Övön aluli, sőt, igazad van, még gyerekes is lenne részemről, ezért azzal nem érvelek, hogy nem én kifogásoltam, hogy nem engednek be a játszóterekre, hanem te. Aztán, sajnálom, ha magukat feministának tartó, de nőgyűlölő közegbe keveredtél. Nem tagadom a jelenség létezését, viszont ha azt vallod, hogy te nem tartozol közéjük, akkor talán egyrészt nem olyan hangnemben kellene kommunikálnod, mint amivel itt indítottál, és amiből nem is igen vagy hajlandó visszavenni azóta sem. Másrészt, ne feltételezd már azt, hogy a nők általánosságban ne tudnák eldönteni, hogy milyen szerepeket szeretnének vállalni és egyáltalán, ne különíts el férfi és női szerepeket. Milyen jogon teszed ezt? Azért, mert (vélhetően) férfinak születtél? Ugye még ezt sem tudjuk pontosan, hiszen a névből ítélve ez csak egy trollkodásra hitelesített regisztráció, ami mögé elbújsz, ki tudja milyen okból kifolyólag, ezért mélyebben ez ügyben nem is ítélkezem, hisz nem ismerem a valós okaidat. 🙂 A másik gond, de erre végül is utaltam fentebb, az az eszköztár amivel harcolni próbálsz, egyáltalán az, hogy a “harc” szó eszembe jut a kommunikációs stílusodból már gond, hisz gondolj bele – biztosan ismered azt az elcsépelt mondást, hogy – “fighting for peace is like f**king for virginity”. 🙂 És végezetül, kérlek akkor döntsd el, hogy feminista, vagy antifeminista vagy, illetve fogalmazd meg magadnak, hogy melyik fogalom alatt mit értesz pontosan és ennek megfelelően gondold át a továbbiakat ez ügyben. Hidd el, egy csomó energiát fogsz megspórolni magadnak, ha így teszel, sőt még nekem is. 😉

 9. ” a feminizmus egyenlő a férfigyűlölettel” – A feminizmus jelenlegi harmadik hulláma sajna mizogin

  ” Feltételezem – és javíts ki, ha tévednék – ellentétben veled, aki a “csillagom” kifejezést az adott kontextusban azért használtad rám, hogy éreztesd az erőfölényedet.” – Kijavítalak, tévedsz. Gyermekded kommented szükségszerűen eredményezte hogy akként is “bántam veled”, válaszoltam.

  “egyébként te is feminista vagy, csak nem tudsz róla” – Tudok róla. A magamfajta antifeministák viselik a szívükön a nők valódi érdekeit, mondhatnám a magamfajták az IGAZI feministák, nem pedig azok a magukat nőpártinak vallók, akik férfiszerepbe kényszerítenék a nőket és boldogtalanságra kárhoztatnák a saját ösztöneikkel szemben meghasonlott szeretett nőinket.

 10. Czakó Dorina says: (előzmény @Reszet Elek)

  Számomra az az információ új, hogy a feminizmus egyenlő a férfigyűlölettel, szerintem kicsit olvass utána a témának, kedves Elek, hogy árnyaltabb képet kapj róla, és érdemben tudj hozzászólni a cikkekhez, ne pedig butaságokkal dobálózz, azaz védekezz már az előtt, mielőtt bárki is támadna. Megnyugtatlak, a feminizmusnak klasszisokkal több ága áll ki a férfiak érdekeiért is, mint az a pár, aki valamilyen okból kifolyólag diszkriminatív lenne a férfiakkal. Ha nem gond, akkor azt nem írom, hogy “bogaram”, mert azzal lealacsonyítanálak, amit nem áll szándékomban. Feltételezem – és javíts ki, ha tévednék – ellentétben veled, aki a “csillagom” kifejezést az adott kontextusban azért használtad rám, hogy éreztesd az erőfölényedet. De számomra ez egyébként nem gond. Azt szeretném még mondani, hogy szerintem egyébként te is feminista vagy, csak nem tudsz róla. A szavaidból azt veszem ki, hogy nem a feministákkal van bajod, hanem őket összekevered a patriarchátussal és valójában az ellen szeretnél felszólalni, csak a fogalomzavar miatt nem a megfelelő célcsoportnak címzed a megjegyzéseidet. Egyébként tényleg nyugi, nem vagyok férfigyűlölő és még csak téged sem gyűlöllek. 😉

 11. Kiscsillagom! Inkább meg se szólalj! Csak a magadfajtákról állítasz ki rossz bizonyítványt. Tipikus feminista férfigyűlölő shaming language minden érdemi közlés nélkül.

 12. Reszet Elek says: (előzmény @girl power)

  Én viszont nagyon is látom a változásokat. Folyton a nők sírnak hogy nincsenek már eléggé férfias férfiak. Ha körülnézek metro-langyi srácok tömegeit látom harminctól lefelé.

 13. Czakó Dorina says:

  Mi az, hogy “férfitér”, a játszótérről már kitiltott, testileg felnőtt ám gyermekien nárcisztikus “férfiak” tere? 😀 És keressünk már olyan fotót, ahol feminista nagyanyáink a borbélyszakma felszámolását követelik. 😀 Megőrülök! A játszótérről miért tiltottak ki Reszet Elek? Véletlenül reszeleknek értették a neved, ami némi félreértésre és riadalomra adott okot?

 14. 😀 Nem tereltem, feltettem kérdéseket. Nem tudom, miért kellene a férfiaknak elkerülni a játszótereket, és vannak borbélyok egyébként, ahogyan férfi fodrászok is. El sem tudom képzelni, hogy ezek a te, vagy más férfi életére milyen negatív hatással voltak vagy vannak. Mindenesetre az, hogy a nőknek is joguk van korábban tiltott szakmákat képviselni, nem jelenti azt, hogy – ahogyan te mondod – saját maszkulinitásukat megéljék a férfiak. Ezt nevezik esélyegyenlőségnek, ettől nem férfi nem lesz kevésbé férfi.

 15. Reszet Elek says: (előzmény @girl power)

  Ne terelj ezzel a feminista bullshittel. Ha már válaszolsz érdemben tedd! Amúgy is többségét, nem pedig mindet írtam.
  Már az írott történelem előttől léteznek női- és férfiterek. Az asszonyházaktól (és férfiházaktól), az adott nem számára fenntartott szertartásokon át a saját istenekig stb. Minden kúltúrában voltak helyek (fizikai és pszichikai terek), amelyek valamelyik nem privilégiumát képezték. Egyes istenek szertartásai, a napi életélés bizonyos momentumai mindig valamelyik nemhez tartoztak. Pl. a nőknek is volt a görögöknél sportjátékuk, saját “olimpiájuk” Athéné tiszteletére, ahol csak nők vehettek részt. Csak nők számára volt fenntartottak Bacchusz isten egyes szertartásai, a római Vesta istennőről nem is beszélve. Az egykori kalapos bolt ugyanúgy női tér volt, mint később az SZMK nyugati megfelelője. A fodrászról, kozmetikusról ne is beszéljünk. A fodrász férfi megfelelője a borbély szinte teljesen eltűnt. Számos helyen egy férfi ma is jobban teszi ha elkerüli a játszótereket (az is női tér).
  Ezek a nemre jellemző terek fontos közösségi produktumok, egy egészségesen működő társadalom szükségszerű tartozékai lennének. Az ilyen helyeken a nemekre jellemző szociábilis, informális igények elégülhettek ki, nemi mintaképzők voltak stb.

 16. “Férfiterek felszámolásáról”?! Miért? Egy bankbetét, a jog, vagy egy egyetem miért “férfitér”? És mit értesz “női tér” alatt? A konyhát és a mosókonyhát?

 17. Reszet Elek says:

  Az első hormonális fogamzásgátlót, az Enovidot 1960-ban dobták a piacra az USA-ban. Előtte nem tilos volt a használata, hanem nem létezett. Ettől függetlenül egyes államokban évekig elhúzódott az engedélyeztetése.
  És hogy mit tett a nőkkel és a párkapcsolatokkal a hormonális fogamzásgátlás? Elég rákeresni az agyi, viselkedésbeli elváltozásokra a neten. Ha valaki szereti a partnerét semmiképpen sem engedi hormonális szereket szedni.
  Ani a többi pont nagyrészét illeti, az valójában a férfiterek felszámolásáról szól. A modern nőnek elviselhetetlen hogy létezzenek olyan terek amelyek férfinek számítanak, ahol a férfiak nőmentesen kikapcsolhatnak végre. Míg a női terek megmaradtak (lévén a férfiaknak eszük ágában sincsen bizonyos helykre belépni, addig a férfi terek szinte teljesen eltűntek. Nem nagyon akadnak olyan helyek, ahol a saját maszkulinitásunkat zavartalanul megélhetnénk.
  Ezt tette velünk (többek között) a feminizmus.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!