Girl Power! blog

A városi istennők-sorozatból te is akarsz majd egyet a faladra – vagy a bögrédre

Bíró Erika grafikus és illusztrátor Urban Goddess névre keresztelt sorozatának, és majdani kiállításának darabjai a városi nőt és a bennünk élő istennőt ötvözik. A tervező szerint egyre inkább jellemző a világban a nők ébredése, manapság pedig fontos egy építő jellegű női közösség tagjának lenni. 

Bíró Erika - Urban Goddess

Bíró Erika és Sigmund Freud, a tengerimalac

“Kiskorom óta imádok rajzolni, a szüleim ebben mindig is támogattak. Művész családból származom, ugyan ők zenei vonalon mozogtak, de tudták milyen fontos a művészi önkifejezés. Egy ideig állatorvos akartam lenni, de ez nagyon rövid ideig tartó terv volt mert hamar rájöttünk, hogy elájulok a vértől” – mesélte a Girl Power! blognak Bíró Erika illusztrátor, az Urban Goddess-sorozat megálmodója, aki egyszerre foglalkozik logo- és arculattervezéssel, webdesign-nal, illusztrációkkal.

biroerika_asztala

Erika munkaállomása, ahogy mondja, a kreatív káosz

Mitológia, szimbólumok

Erika elmesélte, nagyon sok film és könyv, és mese inspirálta gyermekkorában, amit esténként olvastak fel neki.

“Édesanyám és édesapám is nagyon szeretett olvasni, és ugyan más téma érdekelte őket, de a könyvek és a bennük rejlő történetek szeretetét korán belém nevelték. Édesapám nagy sci-fi és fantasy rajongó volt, így minden, amit a 80-as 90-es években meg lehetett szerezni, azt meg is szerezte és megnézette velem is. Művészek közül kedvenceim Mucha, Klimt, Beardsley, William Morris és Moreau. És persze Beatrix Potter az örök kedvenc Nyúl Péter kalandjaival” – mesélte inspirácóit Erika.

“Mindenki érdekelt, aki foglalkozott mitológiával, szimbólumokkal. Ennek a rajongásnak az eredménye, hogy évekkel később a Kaposvári Egyetemen szimbólumkutatásból írtam az egyik diplomámat egyszarvú témában” – tette hozzá.  


Őket szereti Erika:

“Nagy kedvencem Rebecca Guay, mert kicsit antikizáló stílusban fest modernebb témákat, úgy, hogy azok gyönyörűek és érdekesek maradnak a mai szemnek is. Másik nagy kedvencem Tony DiTerlizzi: csodálatosan rajzol, minden karaktere különleges és külön kis életet él.  Képregényes vonalon Adam Hughes az örök kedvenc. Szerintem ő bármihez nyúl, nem tud hibázni. Más stílus, de Arthur de Pins-t is imádom, nagyon vagány női figurái vannak, tele vicces erotikával. A magyarok közül F. Györffy Annát emelném ki, kiskorom óta imádom a mesekönyveit. Tavaly volt a munkáiból kiállítás, imádtam.”


 

Urban Goddess - girlpower blog

Urban Goddess

 

Szereti a kihívásokat, éjjel fél 12-kor is

“Mindig más- más munkámra vagyok büszke. Általában kritikus vagyok magammal szemben, kevés olyan rajzom, illusztrációm, arculatom van, amire azt mondom magamnak, hogy “Na ez igen Erika, ez nagyon jó lett!” Jelenleg most annak örülök, hogy októberben idén harmadszorra megcsináltam az Inktober nevű rajzos kihívást, ami abból áll, hogy október minden napján rajzolni kell valamit, klasszikus tustechnikával. Ez mikor fél 12-kor érünk haza valahonnan, ez annyira nem könnyű” – fogalmazott a Girl Power! érdeklődésére Erika, aki arról is beszélt, hogy sokszor gondolkodott már azon, előny-e, vagy hátrány, hogy a munkája a hobbija. 

“Sok baráti beszélgetésünk foglalkozott már ezzel a témával, hogy lehet motiváltabb vagy boldogabb lennék-e, ha nem megyek grafikusnak, de a végén mindig arra lyukadok ki, hogy nem nagyon tudtam volna másképpen csinálni. Történelemtanulás közben (ami a másik nagy kedvenc terület a művészettörténettel együtt) is kifordult a kezemből a toll és egy pontnál azt vettem észre, hogy megint rajzolok“. 

Ágyba kávé

Kérdésemre, miszerint hogyan néz ki egy (munka)napja, Erika irigylésreméltó válasszal indít.

“Otthon dolgozom a párommal együtt így együtt kelünk, általában ágyba kapom a kávét, mert én nehezebben mászok ki. Leülök, elolvasom a leveleimet, amire kell, válaszolok és átnézem az adott napra összeírt feladatokat. Priorizálni szoktam. A hetem első felében félállásban a munkahelyemen felmerülő munkákkal foglalkozom, a bentről kapott feladatokkal, maradék időben pedig saját projecteket vagy megkereséseket készítek el.
Ezek általában ismerősökön keresztül jönnek, de találtak meg Instagramon, Behance-en keresztül is. Péntekente eljárok reggelizni más kreatív emberekkel az “Üzlet két cukorral” rendezvényekre a Murok kávézóba, ahol el lehet beszélgetni szakmai dolgokról és a kreatív élet előnyeiről, hátrányairól. Valamint nagyon szeretem a Kaptár női reggelijét, mert sok hasonló gondolkodású nővel találkozhatok ott, sokan közülük régóta vállalkoznak és nagyon sokat lehet tőlük tanulni. Szerintem fontos egy építő jellegű női közösség tagjának lenni.

 

 Urban Goddess - girlpower blog

Urban Goddess - girlpower blog

Nemcsak kép, de táska, iphone-tok, póló és bögre is készül majd a sorozatból


Városi istennők

“Az Urban Goddess alapgondolatot az adta, hogy látható, egyre inkább téma a “nők ébredése”. Azt mondják, vége a patriarchális rendnek, a nők egyre jobban kiállnak magukért a világ minden táján, olyan országokban is kipukkadt a lufi, mint India, ahol évszázadokig szőnyeg alá söpörték a nők megaláztatásait. Főleg ez a “felébredés” inspirált az első kép készítésében, és az a most elterjedt mondás, hogy minden nőben ott lakik egy istennő. Lehet, hogy meetingre rohan, vagy  a gyerek sebeit látja el, de akkor is ott van benne, csak épp más-más minőségben” – mondja Erika.

A sorozat többi részét Erika jelenleg is rajzolja, az alkotásokból kiállítás nyílik hamarosan. 


Urban Goddess - girlpower blog


És még néhány villámkérdés, villámválasz Erikával:

Hogyan dolgozol? 

Az alapötleteket nagyon különböző dolgok adják a fejembe, lehet az egy könyv, egy esemény egy hely vagy zene. Kézzel készítek róla több vázlatot. Ha az alap megvan, akkor elkezdek anyagot gyűjteni hozzá, utánanézek a használandó szimbólumoknak (imádom őket) és eldöntöm milyen stílust kíván az adott grafika; tradicionális festés, rajzolás vagy digitális technika.

Mik szerepelnek a bakancslistádon?

Sok bakancslistás hely van a fejemben, például Új-Zéland, Norvégia, Skócia azon részei, amit még nem láttam és még sok más. Szeretném befejezni az Urban Goddess-sorozatot. Szeretnék lanton megtanulni játszani – gyerekkori mánia, csak végül mindig más hangszernél kötöttem ki. 

Mit csinálsz, amikor nem dolgozol?

Néha azt gondolom, túl sok mindent, de például nagyon sokat olvasok. Társasozom a barátaimmal, a párommal kirándulok, minden fellelhető kiállítást bejárok, jó színházi előadásokat vadászok és ráveszem magam, hogy pilates-re járjak csokievés helyett.

Kedvenc könyvek, kedvenc zenék: 

Könyvből szinte mindent. Történelmi regényeket, életrajzi regényeket útleírásokat, klasszikus irodalmat de leginkább a fantasy és urban fantasy könyveket. Imádok antikváriumokban kincsvadászosdit játszani, érdekességeket kutatni. Nagy kedvencem Márai, Umberto Eco, Tolkien és mai kortárs írók, például  Peter S. Beagle, Gaiman, Rothfuss és még sokan mások.
A zenei ízlésem is elég eklektikus, az operaénekes nagyim miatt nagyon szeretem a klasszikus zenét, de apukám hiába volt orgonaművész, tőle olyan kedvenceket kaptam egy életre, mint például Mike Oldfield vagy Vangelis. Felnőtt fejjel szerzett kedvencem például Loreena Mckennit vagy Enya, Clannad (majdnem minden, ami régi kelta zenei alapokon nyugszik) Emellett tini korom maradványa pár gót metál együttes. 

További célok és álmok? 

Még sok tematikus sorozat van a fejemben, amit kiállítás formába szeretnék önteni és szeretnék egy klasszikus mesekönyvet illusztrálni, és látni, hogy azt a gyerekek imádják. 

A sorozat néhány darabja már rendelhető, egyelőre csak külföldről:

***

Kedves olvasó! Köszönöm, hogy betértél! Minden kulturált és építő jellegű hozzászólást örömmel veszek, boldog vagyok, ha párbeszédet kezdeményeztek!

Azonban a kirekesztő, gyűlölködő kommenteket minden esetben törlöm.

Keresd a Facebookon a Girl Power! blogot! Katt a képre:

Girl Power! blog a Facebookon

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!