Girl Power! blog

Brad Pitt szerelmes, de nagyon

Mi történik, ha két kém egymásba szeret? Vajon őszinte lehet-e egy ilyen házasság? És mi történik, ha kiderül: az egyikük végig hazudott? Ezeket a kérdéseket boncolgatja a magyar mozikban december 1-jén debütáló Szövetségesek Brad Pitt és Marion Cotillard főszereplésével. 

Nehéz a bulvárt olvasó közönségnek elvonatkoztatni azoktól a sajtóhírektől, amelyek arról szóltak, hogy a Brangelina-pár azért válik, mert Brad Pitt és Marion Cotillard a Szövetségesek című forgatásakor összejöttek.

Tudjuk, hogy ez mind kacsa, de nem csak ezért javaslom, hogy lehetőleg úgy tekintsünk erre a filmre, mint két zseniálisan tehetséges színész remek közös munkájára – hiszen valóban kiváló színészi alakításról beszélünk – , hanem azért is, mert Robert Zemeckis (Forrest Gump, A számkivetett, Kényszerleszállás) alkotásáról van szó, akiben ismét nem tudunk csalódni. 

A Szövetségesek története 1942-ben játszódik, akkor, amikor 26 ország szövetséget kötött, hogy szembeszálljon az Európát lerohanó nácikkal.

A Brit Különleges Alakulat (SOE) megbízza Max Vatan kanadai pilótát (Brad Pitt), hogy ejtőernyővel ereszkedjen le Casablancában, és ölje meg a német nagykövetet. Itt találkoznia kell a francia ellenállás harcosával, az elbűvölő Marianne Beausejourral (Marion Cotillard), akinek az a feladata, hogy a  pilóta feleségének adja ki magát.

A sikeres akció után azonban a két főszereplő valódi vonzalmat kezd érezni egymás iránt, még úgy is, hogy tudják: ez bizony tiltott játék. De a szerelem vak, ezért hát az akció után egyértelmű számukra, hogy közösen folytatják, és Londonban összeházasodnak, hamarosan pedig kislányuk is születik. Kapcsolatuk, életük idillikus, boldogok, elégedettek, minden jól megy – más kérdés, hogy egy szuper kémnő valóban megelégszik-e a londoni háziasszony szerepével, miközben legendásan híres akciókat vitt véghez – egészen addig, míg Maxet arról tájékoztatják, hogy családi élete monumentális szemfényvesztés lehet, és minden érzelem, minden közösen töltött perc és pillanat hazugság, mivel a nő nagy valószínűséggel német kém.

Paff.

A férfi kétségbeesetten nyomozni kezd, hogy megtudja, mi lehet igaz mindebből, nem törődve a halálos veszélyekkel. 

Természetesen a film teljes története derüljön ki a nézők számára a moziban, azt viszont elárulom, hogy a Szövetségesek magával ragad az első percekben: Brad Pitt és Marion Cotillard játéka minket is tökéletesen megzavar, így egy percig sem lehetünk biztosak abban, ki hazudik és ki mond igazat.

Néhány igaz történet örökre felejthetetlen marad

A forgatókönyvíró Steven Knightot – akit Oscar díjra jelöltek Stephen Frears Gyönyörű mocsokságok című filmjének forgatókönyvéért, díjat nyert David Cronenberg Eastern Promises – Gyilkos ígéretek című maffiadrámájának szerzőjeként, továbbá ő írta és rendezte a Locke – Nincs visszaút című zseniális monodrámát, amelyben gyakorlatilag mindvégig a náthás Tom Bradyt látjuk telefonálni egy száguldó autóban – egy igaz történet ihlette meg, amelynek főszereplője e két világháborús kém voltak. 

Knightot azonnal rabul ejtette a történet, amelyben a férfi és a nő őrülten szerelembe esnek, majd halálos ellenségekké válnak, amikor kiderülni látszik valódi személyazonosságuk.

Ahogy a filmben, úgy a valóságban, a történelemben igen gyakori volt, hogy második világháborús kémek a halálos veszélyek közepette hirtelen szerelembe estek egymással – nem csoda, hiszen eleve az volt a feladatuk, hogy házaspárnak adják ki magukat. Ám volt egy hátborzongató szabály, amelyet úgy hívtak, hogy az „intim árulás szabálya”. Eszerint ha az egyik kémről kiderült, hogy az ellenségnek dolgozik, a másiknak – akármit is érzett iránta –  meg kellett ölnie partnerét, különben őt végzik ki.

Knight újragondolta tehát ezt az igaz történetet, és megálmodta Max Vatan figuráját, a kőkemény és képzett kémet, akit nem olyan fából faragtak, hogy a romantika bármikor is elhomályosítaná a tisztánlátását. Max a legendás SOE tagja, amelynek Winston Churchill miniszterelnök azt az utasítást adta, hogy „borítsák lángba Európát”. A titkos kémszervezet így is cselekedett, a francia ellenállással együttműködve merész szabotázsakciókat hajtottak végre és magas rangú nácikra vadásztak, jelentős eredménnyel.

Knight aztán létrehozta az izgalmas és gyönyörű Marianne-t is, akinek természetesen még Max sem tud ellenállni. A fiatal nő a francia ellenállás harcosaként okos, rafinált, és rátermett, még akkor is, ha valószínűleg nem is az, aminek elsőre mutatja magát. 

Max és Marianne a kezdetektől tesztelgetik egymást – de a játék halálosan komollyá válik, amikor Max kénytelen föltenni az elképzelhetetlen kérdést: a felesége tényleg áruló lenne, és ha igen, képes lenne-e megölni őt? 

Brad Pitt és Marion Cotillard olyan románccal lepik meg a közönséget, amilyet régen nem láthatott – olvasható a sajtókönyvben, és a film megnézése után nagyjából ugyanez körvonalazódott. Hogy a Szövetségesek egy végtelenül hiteles, izgalmas film, nagyon megható, mély szerelemmel és fontos kérdésekkel. 

A filmet december 1-jén mutatják be a hazai mozikban. 

 

***

Kedves olvasó! Köszönöm, hogy betértél! Minden kulturált és építő jellegű hozzászólást örömmel veszek, boldog vagyok, ha párbeszédet kezdeményeztek!

Azonban a kirekesztő, gyűlölködő kommenteket minden esetben törlöm.

Keresd a Facebookon a Girl Power! blogot! Katt a képre:

Girl Power! blog a Facebookon

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!