Girl Power! blog

Ezek a legjobb videojátékok nőknek

Kár, hogy tizenöt-húsz évvel ezelőtt (vagy még korábban) még nem volt Xboxom, és nem játszhattam olyan remek játékokkal, amilyenekkel a mai felhasználók már nap mint nap játszhatnak.

Igaz, volt a gépemen Wolfenstein, amivel egy időben elképesztően sokat játszottam, de akkor még nem tudhattam, hogy a jövőben nem csak öldöklős, gyilkolós, és főleg nem csak férfiszereplős játékok látnak napvilágot, hanem gyönyörű látvánnyal és igazán értelmes, sokszor érzelmes tartalommal és mondanivalóval bíró játékok. 

Egyre több női karakter jelenik meg a játékokban, de még így is nagyon-nagyon kevés az olyan, amelyet nem kell megmenteni, nem egy zsebkendőnyi méretű ruhácskában van, vagy nem egy szexidol. 

anita_sarkeesian

Ismerd meg Anita Sarkeesiant

A Tropes vs. Women in Video Games egy Youtube-sorozat, amelyben Anita Sarkeesian boncolgatja a nemek szerepét a videojátékokban. A kutatáshoz a Kickstarteren gyűjtött pénzt, amely után durva szexista zaklatással kellett szembenéznie. 

Anita Sarkeesian 2009-ben indította el Feminist Frequency nevű weboldalát azzal a céllal, hogy a feminista médiakritikát hozzáférhetővé tegye a fiatal generáció számára. 2011-ben aztán együtt dolgozott a Bitch magazinnal, amelynek eredményeképpen létrehozták a Tropes vs. Women videocsatornát, melyben azt vizsgálták, hogy a filmekben, televízióban, illetve egyéb médiumokban milyen káros sztereotípiákat sorakoztatnak fel a nőkről.

A sorozat nagy sikernek örvendett, és Sarkeesian elkezdte tervezni a folytatást.

2012-ben a Bungie videojáték stúdió meghívta, hogy beszéljen az erős női karakterek megalkotásáról, e találkozás pedig arra inspirálta, hogy többet foglalkozzon a játékokkal.

Sarkeesian megállapította, hogy az olyan sztereoípiák, mint például a “kisasszonyok kiszabadítása” igencsak gyakoriak a videojátékokban – Anita úgy döntött, létrehozza így sorozatának második szériáját, ami kifejezetten erről szól. A projektre a Kickstarteren gyűjtött pénzt. 

Elképesztő nőgyűlölő kommentáradat indult meg a videósorozat ellen, és sorra zaklatták: fenyegették gyilkossággal, nemi erőszakkal, meghekkelték az oldalát, a social media oldalait, átírták a róla szóló Wikipedia-leírást, sőt, az egyik támadó létrehozott egy videojátékot, amiben a játékosoknak lehetőségük volt Sarkeesiant ütni-verni. A támogatói minderre úgy válaszoltak, hogy összedobták számára a szükséges összeget a Kickstarteren.

Ezt a hosszabb felvezetést csak azért írtam le, hogy lássuk, gyakorlatilag ő volt az első, aki mélyrehatóan foglalkozott azzal a kérdéssel, hogy a játékok hogyan tárgyiasítják és viktimizálják a nőket az olyan karakterek  által, akik általában jelentéktelenek a játék története szempontjából, és leginkább csak az a céljuk, hogy látványukkal kielégítsék a (férfi) játékosokat. 

A Boston Globe adatai szerint a játéktervezők 11 százaléka nő, és mindössze 3 (!) százalékuk programozó.

Az egyik fejlesztő egy interjúban elmesélte, hogy kapott már olyan konkrét utasítást cégektől, hogy nem lehet női karakter a játékban.

Ugyanakkor a videojáték-felhasználók mintegy 40-48 százaléka nő, így tehát nem ártana, ha női kezek közül minél több játék látna napvilágot, hiszen minél nagyobb a kereslet, annál nagyobb a kínálat, és fordítva.

Természetesen már akadnak olyan fejlesztők, akik megalkottak egy-egy csúcsszuper feminista videojátékot, lássuk, melyek ezek. 

Never Alone

Ebben az akciódús játékban a főszereplő Nuna, egy fiatal lány, aki az alaszkai inupiat törzs tagja. A játék csodálatos ábrázolása a közösség lényegének, emellett pedig őrzi az alaszkai őslakosok történelmét, és bemutatja, hogyan zsugorodik az őslakosság, és hogyan modernizálja a társadalom a kihalás szélén lévő törzseket. 

Bővebben a játékról itt olvashatsz

Child of Light

A Child of Light főszereplője Aurora, aki egyszer csak Lemuria világában ébred fel, és akinek sötét lényekkel kell megküzdenie, akik ellopták a Napot, a Holdat és a csillagokat. A játék egyik tanulsága, hogy a hercegnő önmagát is képes megmenteni. 

A játékról bővebben itt olvashatsz. 

Rise of the Tomb Raider

Lara Croft mindig is ellentmondásos figura volt a videojátékok világában, hiszen egyeseknek szexuális tárgy, másoknak feminista hős. A sorozat legutolsó részében Croft kitartó, okos, és nem egy falatnyi ruhában flangál, hanem igazi, akcióhoz illő öltözetben küzd. 

A játékról bővebben itt olvashatsz.

The Last of Us

Ez bizony egy igazi zombi-thriller a javából, amelyben a főszereplő a tinédzser Ellie, aki egy új, apokaliptikus világban próbál helytállni zombik és élő emberek között – melyek közül néha utóbbiak a rosszabbak. 

A játék tesztjét itt tudod elolvasni. 

Gone Home

A Gone Home főszereplője Kaitlin Greenbriar, egy fiatal lány, aki egy év távollét után hazatér a családi házba, amelyet üresen talál. A játékban központi figyelem hárul a családra, az öregedésre, a szerelemre. Sarkeesian azt mondta, ez egy valóban érzelmes és értelmes játék, nincs benne lövöldözés, sokkal inkább arra fektetik a hangsúlyt, hogy az eltűnt család történetének darabjait rakjuk össze pontról pontra. 

A játékról bővebben itt olvashatsz. 

forrás, forrás, forrás

***

Kedves olvasó! Köszönöm, hogy betértél! Minden kulturált és építő jellegű hozzászólást örömmel veszek, boldog vagyok, ha párbeszédet kezdeményeztek!

Azonban a kirekesztő, gyűlölködő kommenteket minden esetben törlöm.

Keresd a Facebookon a Girl Power! blogot! Katt a képre:

Girl Power! blog a Facebookon

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!