Girl Power! blog

A nők, akik inspirálnak – íme a példaképeink

Körbekérdeztem néhány bloggert, és megnéztem az interneten pár írót, kit melyik híresség, családtag, történelmi személy, közszereplő inspirál; ki az, akiből erőt merít, akit példának tekint az életében? Nagyon izgalmas és színes válaszok születtek, íme. 


“Minden napnak a maga örömét” 

Az anyukámról szeretnék írni: ugyan nem találta fel a rák ellenszerét, és a Mount Everestet sem mászta meg, mégis tőle tanultam a legtöbbet.  Az életről, kitartásról, háláról és megbocsátásról. Egészen különleges kapcsolat van köztünk, és bár a távolság miatt viszonylag kevés időt töltünk együtt, mégis megérezzük egymás hangulatait, vagy ha a másikkal baj történik.
 
Mint mindenkiében, az én életemben is voltak durva kanyarok, és anyukámra mindig számíthattam. “Az én megmondtam előre kislányom” helyett mindig inkább felrázott, irányt mutatott, de sose diktált, neki elhittem, hogy mindig csak annyit kapunk (az élettől? a sorstól?), amennyit elbírunk, és hogy a boldogság nem egy nagy rózsaszín izé, ami egyszer csak ránk szakad és úgy maradunk, hanem olyan pillanatok, amiket észre kell venni, meg kell élni, és el kel hinni, hogy a miénk, mert megérdemeljük.
 
Most 67 éves, és persze mostani bölcsességét ő sem egyik napról a másikra szerezte: 27 éves volt, amikor én születtem, és ugyan nem volt az élete lampionos majális, de a legnehezebb helyzetekben is tudott derűs maradni és meglátni a fényt az alagút végén.
 
Engem is erre tanított: ahelyett, hogy kesergek és sajnálom magam, emeljen fel a tekintetem, nézzek körbe, hogy mi minden van, aminek örülni lehet, amiért érdemes élni, igenis minden napban meg lehet találni a szépet, az értékeset, legyen az egy új hajtás a dédelgetett növénykén, vagy egy pohár bor egy augusztusi estén kinn a gangon,vagy egy elveszettnek hitt régi fénykép megtalálása.
 
Nemcsak ezért nézek fel rá, emellett tudott ő is számtalanszor újrakezdeni, újat tanulni (60 felett pl. jógázni), alkalmazkodni egy kialakult helyzethez – hajolni, tehát nem eltörni, ezt gyakran mondogatjuk jógás körökben.
 
Reni, blogger (renijoga.cafeblog.hu)

A legnagyobb szakmai példaképem Herta Müller. Talán lehetne az emberi is. Valószínűleg sokkal illendőbb lenne az utóbbira fókuszálnom, kiemelve például a társadalmi munkásságát, hihetetlen bátorságát és példamutató határozottságát. A Nobel-díjas írónő ugyanis keményen megfizetett ezekért a jelzőkért: mivel nem volt hajlandó meghajolni a diktatúra előtt, hazájában ellehetetlenítették, zaklatták, ami végül disszidáláshoz és örök nyughatatlansághoz vezetett.

muller_postcard

Határtalanul becsülöm bátorságáért, éleslátó társadalomkritikájáért, mégsem ezek a kvalitások tették a példaképemmé. Hanem regényeinek nyelvezete.

Műveiben szinte minden egyes mondat olyan, mint egy vers rejtvénybe öltöztetve, ami miatt az olvasónak állandóan meg kell állnia, hogy képes legyen felfogni a lehetséges értelmezések összes síkját, amit egy-egy kifejezés magában foglal. Miközben a szavak egy külön dallamot játszanak.

Kifejezésmódjának hála a nyelv külön életet él, a cselekménnyel összekapcsolódót, de mégis azon kívül is létezőt, emiatt mondatai olyanok, mint helyváltoztató utak, amik veszélyes világokba vezetik a rajtuk haladót. Az olvasó dolga az, hogy minden egyes alkalommal kitalálja, hogy a látszat ellenére épp most hova vezetnek valójában.

Lenyűgöz Herta Müller komplex gondolati világa. Számomra ő több mint író, ő egy nyelvész, esztéta és filozófus is egyben, aki új szintre emelte az irodalmi kifejezésmódot. Tulajdonképpen új nyelvet teremtett a nyelven belül, és ha belegondolunk, ez egy iszonyúan rizikós húzás volt a részéről.

Fittyet hányt az irodalmi trendekre, a kritikusok által meghatározott divatra, felvállalva, hogy talán eladhatatlan, vagy legalábbis csak egy igazán szűk kör számára lesz szerethető és élvezhető, amit ír. És milyen jól tette. Számomra ezzel azt üzeni, hogy ha alkotunk, azt csakis saját sztenderdjeink szerint érdemes csinálni. Ha valami igazán maradandót szeretnénk létrehozni,szakítanunk kell a megfelelni vágyással, félelmekkel és mindennel, ami visszahúz.

Zirstein Zita, blogger (The Puur)


Példát szolgáltatni másoknak nehéz dolog, úgy gondolom jó példát még nehezebb. Számos emberrel találkozunk az életünk során, akire valamiért felnézünk.

Pontosan egyetlen személyt nehéz is volna kiválasztanom. Szívem szerint három nőt tudnék megnevezni. Első sorban az édesanyámat emelném ki, akire azért nézek fel, mert egy négy gyermekes családot menedzselt és menedzsel a mai napig erején felül. 

Ő számomra példakép, mint családanya. A második személy, szintén egy családtagom lenne.

Ő pedig nem más, mint a nővérem. Vele nagyon közeli kapcsolatban állok a nagyobb korkülönbség ellenére is. Amit tanulhattam tőle, az, az hogy sose engedjem, hogy valaki félre állítson és aláecsüljön.

Ezáltal igyekszem mindig kihozni magamból a maximumot és megmutatni, hogy több vagyok, mint ahogy mások gondolnák.

Fotó: Instagram

Fotó: Instagram

A harmadik szívemhez közel álló hölgy, egy manapság ismert közéleti személyiség volna, az ő neve Kulcsár Edina.

Edinára azért nézek fel, mert nagyon emberséges és ott segít, ahol tud és emellett őszinte is.

Valahogy ennek a három szuper nőnek a keveréke szeretnék én lenni, egyszer.

Stefi, blogger (Szépség elsősegély blog)


Azt mondanám, hogy Oprah Winfrey, mivel elképesztő teljesítményt nyújtott élete során, annak ellenére, hogy brutális, kemény gyermekkora volt. Oprah élete első éveit nagyanyja farmján töltötte, Kosciuskoban, Mississippiben, míg anyja – egy hajandon tinédzser – északon próbált munkát találni.

Hat évesen sorsra rosszabbra fordult, mikor anyjának sikerült takarítóként munkát találnia és a kislány vele ment – míg anyja nem volt otthont, Oprah-t a belvárosi lakásban gyakran molesztálták férfi rokonok, és különböző látogatók. 

oprah-winfrey-cover-image-1080x675

Megjárta a fiatalkorúak börtönét is, és most mégis itt tart:

-milliárdos

-Emmy-díjas

-televíziós úttörő

-producer

-színésznő

-Magazin-alapító és igazgató

-Online vezető

-Számos kitüntetés tulajdonosa

-A Nemzeti Gyermekvédelmi Törvény (1991) kezdeményezője

és a többi

Garrick Saito, Quora


Apukám, és anyukám.
 
Apukám csodás ember, csupa szív, józan gondolkodás, mindig támogatja a gyermekeit, és társa támasza a feleségének az anyukámnak.
 
Anyukám pedig… Elég összetett személyiség, de egy szóval összefoglalva: angyal.
 
Nem mondom hogy mindig felhőtlen volt a kapcsolatunk. a tinikor nehéz volt vele.. nem irigylem érte..
 
De amit anyaként és emberként tesz. gyökereket ad és szárnyakat egyszerre, ha ragaszkodsz hálásan néz a szemeivel, de nem kéri ezt az áldozatot. Ám a szárnyaimat sosem vágta, max ha furcsán magason repültem, ritka volt az oxigén, nos, kicsit lerántott a földre.
 
Tapasztalatait mindig megosztotta velem, ma ezekből táplálkozom. Olyan lelki csemegét adott anyu (és apu), ami azt hiszem kitart életem végéig, sőt, adhatok tovább majd a fiamnak.
 
Anyu úriembernek nevelte a fiait, nőnek a lányait.
 
Azt szokta mondani: “Nő vagy, nem rabszolga!”, vagy éppen a “Nem rabszolgáknak szültelek lányom!“, de a “Ne hagyd, hogy letörjenek!” mondása is sokat adott az életemnek az alapelveimnek. Megtanított hinni magamban (és ezt apukámról is elmondhatom).  Erős, mindig erőt sugárzó személyiség az én anyukám.
Jobbat a sorsom nem is adhatott volna nekem. Boldog vagyok, és büszke, hogy ő lehet az én példaképem.

Lonci, blogger (PinkANyu)


 
Rengeteg nő van a világban, aki megihlet, akinek hálás vagyok, akinek élete a sivár időkben is reményt adott számomra.
Anna Frank. Nagyon könnyű azt feltételezni, hogy az emberek alapvetően gonoszok. Ám nagyon kevesen tudnak fölülemelkedni, és meglátni a jót az emberekben.
 
Erra a világnak nagyobb szüksége van, mitn bármi másra.
Aung Sang Suu Kyi. Sokszor eszembe jut a harca.
 
Billie Jean King, mert nem hagyta, hogy az előítéletek és mások véleménye befolyásolják az álmait. 
 
Benazir Bhutto a bátorsága miatt.
 
Angela Merkel, mert egy igazi badass. 
 
Margaret Thatcher – erősnek lenni hölgyként, ő ezt tanítja. 
 
JK Rowling. Amelia Earhart. Meryl Streep.
 
És még sokan mások. 
 
Snehal Nakade, Quora. 
jk-rowling-facebook_1

***

Kedves olvasó! Köszönöm, hogy betértél! Minden kulturált és építő jellegű hozzászólást örömmel veszek, boldog vagyok, ha párbeszédet kezdeményeztek!

Azonban a kirekesztő, gyűlölködő kommenteket minden esetben törlöm.

Keresd a Facebookon a Girl Power! blogot! Katt a képre:

Girl Power! blog a Facebookon

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!