Girl Power! blog

5 dolog, amiért Leia hercegnő minden nő példaképe lehet

Leia sohasem lesz senki rabszolgája!

princess-leiaDecember 27-én meghalt Carrie Fisher: a Csillagok háborúja Leia hercegnője mindössze 60 éves volt.

A hírt kedden este az amerikai People magazin közölte. A színésznő pénteken Londonból Los Angelesbe utazott, amikor a repülőgépen szívrohama lett. Leszállás után mentővel vitték egy közeli kórházba, ahol végül nem tudták megmenteni az életét.

Amikor kislány voltam,  a Csillagok háborúját látván Leia hercegnőért az első pillanattól kezdve rajongtam.  No nem azért, mert hercegnő volt, hiszen ahhoz elég lett volna az egyéb meséket, rajzfilmeket követnem.

Nem. 

Leia hercegnő teljes mértékben megreformálta a hercegnőkről alkotott és általánosan elfogadott képet: intelligens, szenvedélyes, humoros nő volt, aki tiszteletet megkövetelve folyamatosan kereste a válaszokat, és a végletekig harcolt az igazságért –  egyszóval egy elképesztő, erős karekter volt a teljes Csillagok háborúja – sorozatban. 

Carrie Fisher pedig éppen azzal a feminizmussal állt Leia karaktere mögött, amelyet e szerep megkövetelt, így a két nő személyisége, vágyai és céljai teljes mértékben eggyé váltak.

Carrie Fisher az életben is gyakran kiállt a női egyenjogúság mellett, a nemi sztereotípiák ellen: többek között arról is többször beszélt, hogy a nők és a férfiak öregedésének megítélése között milyen kettős mércét alkalmaz a társadalom (ahogyan ezt Madonna is tette nemrégiben), és a nőkre ránehezedő, folyamatos presszió ellen is felemelte a szavát. 

Leia hercegnő egy igazi ikon lehet mindannyiunk számára, ennek pedig több oka is van. 

150918_gma_pop4_0821_16x9_992

1.Nem tűri, ha ráerőltetnek alamit 

Miután egyes szülők felháborodottan tiltakoztak Leia hercegnő híres, rabszolgaként viselt arany bikinije miatt, a színésznő egészen frappáns választ adott erre.

“Mondd meg nekik, hogy egy hatalmas meztelen csiga kényszerített arra, hogy viseljem azt a hülye öltözetet, aztán megöltem, mert nem tetszett”

– fogalmazott a Wall Street Journalnak. 

“Nem volt sem családja, sem barátai (Leiának – a szerk.), bolygóját másodpercek alatt felrobbantották – a fodrászával együtt -, így minden indítéka megvolt. Már az első filmtől kezdve nem volt más, mint egy katona, aki az első sorban, középen harcolt. Az egyetlen mód, hogy a karaktert erősnek ábrázolják, az volt, hogy dühössé tették. A Jedi visszatérben azonban nőiesebbé, támogatóbbá, ragaszkodóbbá vált. De ne feledjük: ezek a filmek elsősorban fiúk fantáziáján alapulnak. Így a másik lehetőség, hogy nőiessé tegyék, az volt, hogy levetették vele a ruháit” – mondta Fisher egy 1983-as Rolling Stone-interjúban

2. Leia hercegnő kézbe veszi az életét

Leia hercegnő sohasem tolta át másra a felelősséget, a döntéseket, a kemény munkát vagy a kockázatot. A Lázadó Szövetség vezetője határozott, erős nő, aki az egész életét az igazság és a szabadság felkutatására tette fel. Ahogyan Carrie Fisher is mondta a Rolling Stone magazinnak:

“Az erő maga a stílus. Ám csak akkor történhet meg, ha sokat gyakorolod. Ha valamit újra és újra eljátszol, előbb-utóbb valóra válhat.”

princess-leia-behind-the-scenes-starwars19

3. Kivételes vezető és politikus is

Mint az ellenállás vezetője mindig gondosan ügyelt minden “beosztottjára”. Amikor a hangárt ki kellett üríteni, ő volt az utolsó, aki elhagyta a területet, hiszen addig nem ment, míg meg nem győződött róla, hogy mindenki biztonságban van. Mikor pedig más vezetőkkel tárgyalt – akár a sötét oldallal – őszinte és bátor volt. Nem véletlen, hogy végül ő lett az Új Köztársaság államfője. 

big_thumb_03530e56b407ff80dc2c647f4c1dbace

4. Keményen harcol

Ahogyan fentebb is említettem, Leia megölte Jabbát, miután az arra kényszerítette, hogy hiányosan öltözött rabszolga legyen. Kockázatot vállal, fegyert használ, és nem fél harcolni az életéért, vagy másokéért. MInden tettével azt bizonyítja, hogy több mint egy széparcú hercegnő, aki ölbe tett kézzel arra vár, hogy megmentsék. 

5. Szenvedélyes élete van

Leia egyszerre dühös és szerető, megbocsájtó, vicces és komoly, intelligens nő, megéli az érzelmeit és teljes odaadással éli az életét, és az, aki. 

giphy-2

És te mit szeretsz Leia hercegnőben?

(inspiráció innen)

***

Kedves olvasó! Köszönöm, hogy betértél! Minden kulturált és építő jellegű hozzászólást örömmel veszek, boldog vagyok, ha párbeszédet kezdeményeztek!

Azonban a kirekesztő, gyűlölködő kommenteket minden esetben törlöm.

Keresd a Facebookon a Girl Power! blogot! Katt a képre:

Girl Power! blog a Facebookon

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!