Girl Power! blog

Miért nem kapott Nobel-díjat a fekete anyag felfedezője, Vera Rubin?

Emlékezés az úttörő asztrofizikusra, aki bebizonyította a fekete anyag létezését, és megnyitotta az utat a nők számára a tudományban. 88 évesen, december 25-én hunyt el. 

Amikor Maria Mitchell csillagászt 1865-ben felvették a Vassar College-be tanítani, ő volt a tanári kar egyetlen női tagja. Ebben az időben, az eredeti főiskolai szabálykönyv szerint egyébként a női tanítványok sötétedés után nem mehettek utcára. Bár Mitchell harcolt azért, hogy eltűnjenek ezek az abszurd akadályok a nők útjából, hosszú ideig mégsem sok változott a főiskolán.

Pontosan száz évvel később egy másik figyelemreméltó nő is színre lépett, mind az asztrofizika, mind a nők a tudományban való szerepének terén: Vera Rubin. 

1965-ben ő volt az első nő, aki a minden idők legerősebb teleszkópjának otthont adó Palomar Obszervatóriumban figyelhette meg a csillagokat

Gyakorlatilag innen indult el az a csodás életpálya, amely során aztán Vera Rubin számos fontos felfedezést tett a galaxissal kapcsolatban. A legfontosabb momentum, hogy a csillagász bebizonyította a fekete anyag létezését – mely az egyik legjelentősebb mérföldőnek számít ahhoz, hogy megérthessük a világegyetem működését. 

rubin_5

Forrás: celebiography.com

Az Origins: The Lives and Worlds of Modern Cosmologists című, 1990 darabos interjúgyűjteményben (mely Alan Lightman, Roberta Brawer szerzeménye) többek között olyan nagyságok is szerepelnek Vera Rubin mellett, mint Stephen Hawking, Alan Guth és Martin Rees. A Rubinnal készült interjúból nem csak a csillagász rendkívüli elméje, de lehengerlő személyisége is megismerhető. 

Akárcsak Jane Goodall, Rubin is gyermekkori álmát váltotta valóra, még ha rögös is volt az út, és több akadállyal kellett szembenéznie. 

A vele készült interjúban Vera Rubin azt mesélte, hogy egykori hálószobájában az ágya egy ablak alatt volt, amely észak felé nézett. 10 évesen, az ágyban fekve nézte a csillagokat elalvás előtt, 12 évesen pedig inkább éjszakákon át ébren maradt, hogy az égitesteket csodálja. 

Elkezdett tanulni, olvasni a csillagászatról, sokat járt könyvtárba. Az asztronómián kívül semmi más nem kötötte le, éjjel-nappal a csillagokkal foglalkozott.

Meteorzápor idején például sohasem kapcsolta fel a lámpát, és a hulló csillagokat nézve megjegyezte pályájukat, hogy aztán másnap reggel térképet készíthessen belőlük. 

 

Az iskolában Rubin számára nem volt kérdés, hogy csillagász akar lenni. Ugyanakkor addig soha nem találkozott egyetlen csillagásszal sem – egyedül Maria Mitchellt ismerte egy gyerekkönyből.

Így hát Mitchell nyomdokaiba lépett, amikor a Vassarra ment tanulni.

Nem sokkal később megházasodott, és ugyancsak tudós férjével együtt jelentkeztek egy doktori programra a Cornell Egyetemre, amely – habár tulajdonképpen csillagászati osztálya nemigen volt – kisvártatva felajánlott neki egy kutatást egy fizikaprogramban. 

1950-ben az akkor 22 éves Rubin bemutatta diplomamunkáját a American Astronomical Society számára. De nem is akárhogyan, hiszen Rubinnak akkor éppen egy hónapos volt kisfia. Valaki azt tanácsolta neki, mindenképp mutassa be a dolgozatát a szervezetnek, ő pedig nem hezitált.  

verarubin_1974

Forrás: amnh.org

A nagy hóviharral dacolva kocsiba ült alig egy hónapos kisbabájával, és Pennsylvaniába utazott, hogy beadja papírjait és elmagyarázza elméletét (ahol aztán egyébként a “vezető” csillagászok lekicsinylően, megalázóan fogadták). 

 

Forradalmi koncepciója a világegyetem működéséről megelőzte korát, mégis sokan szkeptikusan álltak hozzá, a két legnagyobb tudományos folyirat például elutasította esszéjének megjelenítését. 

Még George Gamow fizikus és kozmológus is, aki később doktori tanácsadója lett, habát kíváncsian figyelte Rubin munkáját, mégis megtagadta, hogy részt vegyen Georgetown-i előadásán, mondván, “feleségek nem léphetnek be” oda. Az irodába sem engedtek be nőket, ezért Vera Rubin csak a folyosón találkozhatott a férfival. 

Ám mindez egy cseppet sem törte meg lankadatlan kíváncsiságát, tudásvágyát, és folytatta a munkát. 

A sötét anyag

A Wikipedia így ír a sötét anyag feltalálásának körülményeiről:

“1970-ben Vera Rubin a Department of Terrestrial Magnetism (DTM) („földmágnesség”) osztályon dolgozott a Carnegie Institute of Washington intézetben. A DTM igazgatója, Kent Ford csillagász akkor alkotott meg egy új, nagy sebességű, széles spektrumú spektrográfot, amivel egyetlen nap alatt 8-10 mérést lehetett elvégezni (az akkoriban használt műszerek csak napi 1 mérésre voltak képesek).

1970. március 27-én Vera Rubin a DTM távcsövét az Androméda galaxisra irányította. Ellenőrizni szerette volna, hogy az Androméda milliónyi csillaga úgy mozog-e, ahogyan az elméletek leírják.

A spektrográf a csillagokban lévő kémiai elemeknek megfelelő hullámhosszakon vonalakat rajzolt egy papírra, amit Rubin mikroszkópon keresztül vizsgált. Ismert volt számára, hogy a kirajzolt vonalak annak megfelelően eltolódnak följebb vagy lejjebb a frekvenciaskálán, hogy az adott csillag felénk közeledik vagy távolodik-e, a Doppler-hatásnak megfelelően.

Rubin kíváncsi volt rá, hogy a Doppler-hatás alapján meg tudja-e határozni a csillagok sebességét távoli galaxisokban.

Azt tapasztalta, hogy az Androméda szélén lévő csillagok is épp olyan gyorsan mozogtak, ahogy a galaxis közepén lévők. Ez azonban nem felelt meg az elméletekből következő várakozásoknak.

A következő két hónapban 200 mérést rögzített papíron. Minden más galaxis esetén is hasonló eredményt kapott. Az összes sebesség „hibás” volt. A fizika ismert törvényeinek megfelelve ezek a csillagok túl gyorsan mozogtak, jó néhányuk esetén a gravitáció nem lett volna elég, hogy a pályájukon tartsa őket, ki kellett volna repülniük a világűrbe. Ez azonban nem történt meg.”

 

Rubin megállapította, hogy az univerzumban létezik olyan extra anyag, ami a visszahúzó erőért felelős, de a jelen csillagászati eszközökkel nem kimutatható, ezt nevezte el sötét anyagnak. Vera Rubin szerint a világyegyetem csaknem 90 százaléka sötét anyagból áll. 

capture-1

Fotó: Carnegie Institution for Science

Rubin a nők egyenjogúságáról

A csillagász sokszor feltette a kérdést, vajon mi akadályozza meg generációjának nőit – és lánya generációját is – hogy a tudományt válasszák. Azt mondta, ezt nagyban befolyásolja, ahogyan lányainkat neveljük. Úgy látta, a kislányok jövőjét az határozza meg, ahogyan látják az őket körülvevő világot. 

“Az egyik unokámnak egyszer beteg lett a játéknyuszija. A nagybátyja azt mondta neki: te leszel az orvos, én a nővér, és meggyógyítjuk. Erre a kislány azt felelte: a fiúk nem lehetnek lányok! Az anyja rájött, a kislány soha nem látott még doktornőt. Két évesen már tudta, az orvosok férfiak, a nővérek nők. (…) Ez bonyolult helyzet.”

 

Rubinnak három fia és egy lánya született, ma már mindannyian a tudomány doktorai.

Rubin mindig azt vallotta, hogy nagyon fontos, hogy a lányoknak mielőbb a fejébe véssék a tanárok, hogy azt tanulhatnak, amit csak akarnak. 

Rubin életében számos tudományos elismerést kapott, például ő volt a második női csillagász, akit beválasztottak az amerikai tudományos akadémia tagjai közé. Bill Clinton elnök pedig 1993-ban tudományos érdeméremmel tüntette ki.

És hogy miért nem kapott soha Nobel-díjat?

Valószínűleg azért, amiért több mint 50 éven át egyetlen fizikusnő sem kapott

Rubin azonban ezt sohasem bánta, mert úgy érezte, munkája önmagáért beszélt. 

“A hírnév mulandó” – mondta a Discover magazinnak adott interjújában 1990-ben.

“A számaim többet jelentenek, mint a nevem. Ha a csillagászok még évekig használják az adataim, akkor nekem ez a legnagyobb elismerés”. 

 

(források:upworthy, nytimes, wikipedia, brainpickingswashington post)

***

Kedves olvasó! Köszönöm, hogy betértél! Minden kulturált és építő jellegű hozzászólást örömmel veszek, boldog vagyok, ha párbeszédet kezdeményeztek!

Azonban a kirekesztő, gyűlölködő kommenteket minden esetben törlöm.

Keresd a Facebookon a Girl Power! blogot! Katt a képre:

Girl Power! blog a Facebookon

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!