Girl Power! blog

Ismerd meg Amerika legbátrabb nőjét

Még mielőtt a nők szavazat jogot kaptak volna, Ida Lewis csaknem 18 ember életét mentette meg a vízbefulladástól Newportban. Nem véletlenül érdemelte ki az Amerika legbátrabb nője címet.


Elképesztő bátorság, hihetetlen fizikai erő, gondosság, készség – ezekkel a szavakkal jellemezi a Google Ida Lewist. Valljuk be, nem lehetett egyszerű egy nőnek olyan munkát végezni, amit abban az időben még csak férfiak végezhettek: nők ugyanis nemigen voltak szakképzett munkaerők.

 

Ida Lewis amerikai világítótoronyőr 1842-ben született, és most szombaton, február 25-én ünnepelték születésének 175-dik évfordulóját.

A Google így emlékezett meg róla:

Lewist a parti őrség egyik legismertebb tagjaként ismeri el, jóllehet igazából a hivatal jogelődjének, a U.S. Lighthouse Service-nek a szolgálatában állt. A Lime Rock Light Station toronyőri pozícióját édesapja után vette át, aki 1872-ben halt meg. 

Ida több életet is megmentett, nem véletlen, hogy az 1869-es Harper’s Weekly  címlapján is szerepelt hőstetteivel, ahogyan egyéb magazinok, lapok oldalain is. 

1881-ben Ida két katonát mentett ki a vízből, akiknek csónakja felborult – tettéért megkapta az Életmentő Arany Medál kitüntetést is. 

Azt mondták róla, gyorsabban tud evezni, mint bármely férfi Newportban. 

 

A róla elnevezett Ida Lewis Yacht Club szerint még az elnök Ulysses S. Grant, valamint az alelnök Schuyler Colfax is felfigyelt rá, és meg is látogatta 1869-ben. 

Lewis egészen halála napjáig toronyőrént dolgozott. 1911-ben halt meg 69 évesen. 

2014-ben dokumentumfilm készült róla, mely az Amerika elfeledett hősnője címet kapta. 

 

***

Kedves olvasó! Köszönöm, hogy betértél! Minden kulturált és építő jellegű hozzászólást örömmel veszek, boldog vagyok, ha párbeszédet kezdeményeztek!

Azonban a kirekesztő, gyűlölködő kommenteket minden esetben törlöm.

Keresd a Facebookon a Girl Power! blogot! Katt a képre:

Girl Power! blog a Facebookon

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!