Girl Power! blog

Frida Kahlo kézzel írt, csodás levelei Rivera Diegohoz

„Nem tudom, hogyan kell szerelmes levelet írni” – kezdi levelét 1946-ban Diego Riverához Frida Kahlo festőművész. „De azt el akartam mondani, hogy az egész lényem nyitott számodra. Amióta beléd szerettem, minden átalakul és tele van gyönyörűséggel… a szerelem olyan, mint az illat, mint az áramlás, mint az eső”. 

Kahlo szerelmes levelei Diegohoz naplójában, a The Diary of Frida Kahlo: An Intimate Self-portrait című naplóban olvashatóak, és forró, mély szerelemről tanúskodnak.  

E kapcsolatban minden volt: szenvedély, szerelem, düh, odaadás, vágy, bánat és öröm egyaránt.

 

Habár Kahlo nem volt termékeny festő, a szerelmes levelekben annak mondható, hiszen nem csak Riverának írt csodálatos leveleket, de szeretőjének, José Bartolinak is, amelyet egyébként éppen nemrégiben árvereztek el.

Fridának románcai nem csak kontinenseken, de nemeken keresztül is átíveltek, hiszen nőkkel is volt szerelmi kapcsolata. Szeretői között találjuk a marxista Lev Trockijt, a táncos Josephine Bakert és a fotós Muray Miklóst is.

Ám szinte rögeszmés, erőteljes és széles spektrumokon mozgó kapcsolata Riverával legendás volt: ő volt az a férfi, aki a legerőteljesebb hatást gyakorolta rá. 

“Erőszakért esedezem a képtelenségben, te pedig kegyelmet, fényedet és melegséget adsz”

– írja például első levelében Riverának. Kahlo azt is írja Diegonak, nem tudja őt lefesteni, mert nincs az a színárnyalat, ami visszaadná igazán őt. 

Egy másik levélben Frida csodás szókincsét használja a a szex és a szerelem leírásához.

“Szemed zöld kard a húsomban. Hullámok  a kezeink között. Te magad egy hangokkal teli térben – az árnyékban és a fényben”. 

Kahlo és Rivera 1929-ben házasodtak össze, 10 évvel később elváltak, majd rá egy évre újra összeházasodtak.

Az egyik különösen beszédes önarckép, a Diego on my mind (Self-portrait as Tehuana, 1943) sokat elmesél viharos kapcsolatukról: a képen Frida homlokán látható Rivera arcképe, mint egy tetoválás.

Ám a szerelmes levelek azok, amelyek igazán megmutatják, micsoda kapcsolat is volt közöttük és Frida milyen szenvedélyesen volt szerelmes. 

Diego Riverával az első közös kép a Frida Kahlo és Diego Rivera című festmény volt, amely nem sokkal házasságuk után készült: Frida magát szerény, gyenge feleségként ábrázolta, később a megcsalatások és megcsalások sorát is megörökítette festményein. 

A naplót azután kezdte írni, hogy újraházasodtak Riverával, és egészen 1954-ig folytatta az írást.  

A wmn.hu lefordított öt levelet Frida Kahlotól, ezeket itt lehet elolvasni, angol fordításokat pedig itt találsz!

***

Kedves olvasó! Köszönöm, hogy betértél! Minden kulturált és építő jellegű hozzászólást örömmel veszek, boldog vagyok, ha párbeszédet kezdeményeztek!

Azonban a kirekesztő, gyűlölködő kommenteket minden esetben törlöm.

Keresd a Facebookon a Girl Power! blogot! Katt a képre:

Girl Power! blog a Facebookon

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!