Girl Power! blog

A pasim HPV-vírushordozó, hogy lehet ez?

Szerencsére egyre többször esik szó a HPV-ről, amely ellen a 7. osztályos lányok már 2014-től ingyenes védőoltást kaphatnak. Azonban számos kérdést érdemes tisztázni a HPV-fertőzéssel kapcsolatban: az egyik legelterjedtebb tévhit például, hogy férfiak nem hordozhatnak HPV-vírust. Pedig ők is veszélyeztetettek. 

A HPV-nek, vagyis az emberi hámsejtekben szaporodó humán papillómavírusnak eddig több mint 130 ismert típusát azonosították. 

A kórokozócsalád jó- és rosszindulatú daganatok kialakulásáért is felelős: a méhnyakrák mellett számos további rákos megbetegedés okozója lehet – írja a hpvdoktor.hu oldal. A jóindulatú növedékek, vagyis a kondilómák a nemi szemölcsök, amelyek rengeteg kellemetlenséget okozhatnak: a kezelés egyrészt hosszú és fájdalmas, a szemölcsök pedig nemcsak kínosak és elviselhetetlenek lehetnek, de gyakran ki is újulnak.

Depressziót is okoz

A betegség emellett komoly problémákat okozhat a párkapcsolatokban, és ellehetetlenítheti a szexuális életet is, így a betegek körében nem ritka a depresszió is.

A HPV-vel összefüggő rosszindulatú daganatok ennél sokkal nagyobb veszélyt jelentenek: ide tartozik a méhnyakrák, a hüvely- és szeméremtesti rák, a végbélnyílás körüli rák, a hímvessző rákja, valamint a fej-nyaki rák (például a mandularák) is.

Férfiakra is veszélyes

Tévhit, hogy a HPV kizárólag a nőkre veszélyes és a férfiakat egyáltalán nem érinti.

Nem árt tudni, hogy a HPV-vel fertőzött férfiak többsége teljesen tünet- és panaszmentes, azonban mivel ez a kórokozó felelős többek között a fentebb említett szemölcsök és rákok jelentős részének kialakulásáért is, a férfiak ugyanúgy veszélyben vannak, csak éppen kevésbé tudnak róla.

Mivel egy apró hámsérülés következtében is kialakulhat a betegség (tehát nem kizárólag szexuális úton), így akár kézzel, fertőzött eszközökkel vagy használati tárgyakkal, például közös borotvával is átvihető.

A HPV ráadásul tünetmentesen is fertőz.

A férfiak női partnerüknek a méhnyakrák kialakulásáért felelős kórokozót adhatják át, ezért az orvosok szerint az óvszerrel való védekezés nyújthat védelmet, igaz, ez sem száz százalékos védettséget jelent. 

Tudni kell, hogy ötven éves korára a nők 80%-a, a férfiaknak pedig a fele átesik a fertőzésen: többségüknek ugyan sikerül leküzdeni a vírust, de 5-10 százalékuknál kialakulhatnak az említett rosszindulatú rákos megbetegedések. 

Mit tehetünk?

A legfontosabb a HPV-szűrésen való részvétel és a megelőzés (oltás), legyen szó nőkről vagy férfiakról.

Nemcsak serdülőkorban, hanem felnőtt nők és férfiak számára is szükség lehet az oltásra, mivel a fertőzés után nem alakul ki tartós védettség, így a vírusokat ismételten el lehet kapni.  

Sokan tartanak attól, hogy a HPV elleni védőoltások meddőséget okozhatnak, azonban ez nem így van: a védőoltások nem abban a szervünkben fejtik ki hatásukat, ahol a megbetegedés ellen védenek: például az influenza elleni védőoltás nem a torkunkra hat, a méhnyakrákot okozó HPV vírus elleni vakcina pedig nem a méhnyakon.

És erre a legjobb bizonyíték pont az, hogy például a négy- és kilenckomponensű védőoltás fiúknak, férfiaknak is ajánlott, pedig nekik ilyen szervük nincs!

Hogy működik a védőoltás?

Minden védőoltás megtanítja az immunrendszert arra, hogy hogyan néz ki az adott kórokozó, és ha olyannal találkozik, akkor semlegesítse azt.  Ezt a feladatot pedig a szervezetünkben az immunrendszerünk, azon belül pedig a fehérvérsejtjeink bizonyos típusai látják el. 

Érdemes tehát mindenképpen konzultálni az orvosunkkal, aki további felvilágosítással szolgálhat a HPV-szűrésről és az oltási programokról. Emellett ajánlott megkérdezni a lakhelyünk szerint illetékes önkormányzatot, mert náluk is elérhető lehet az állami oltási programot kiegészítő HPV megelőzési program.

(X)

***

Kedves olvasó! Köszönöm, hogy betértél! Minden kulturált és építő jellegű hozzászólást örömmel veszek, boldog vagyok, ha párbeszédet kezdeményeztek!

Azonban a kirekesztő, gyűlölködő kommenteket minden esetben törlöm.

Keresd a Facebookon a Girl Power! blogot! Katt a képre:

Girl Power! blog a Facebookon

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!