Girl Power! blog

7 jel, hogy boldog párkapcsolatban élsz – a tudósok szerint

Igen, tudom, már eleve furcsa a cím első fele, hiszen ki az, aki nem tudja magáról, boldog-e, vagy sem? (Persze kinek mi a boldogság, sokszor kutattuk már a témát, ugye, szóval bizony, vannak, akik nem feltétlenül tudják a választ). Mindenesetre, ha nem tudnád eldönteni, mi újság a párkapcsolatodban, vagy csak szeretnéd tudni, tartós lesz-e harmónia közöttetek, akkor segítenek a (brit) tudósok. Kutatók ugyanis összegezték, melyek azok a lényeges tényezők, amelyek garantálják a boldog párkapcsolatot.  Az alábbi pontok némelyikéhez azért odaírtam ezt-azt, saját tapasztalatot, véleményt, amely persze szigorúan szubjektív. Aztán mindenki döntse el, igazuk van-e a (brit) tudósoknak. 

A tudósok szerint tehát ha ezek a dolgok megvannak egy párnál, akkor – szinte teljesen – biztos, hogy boldogok: 

1.Korábban már volt hosszútávú kapcsolatuk

Dr. Jacqui Gabb “párkapcsolati szakértő” szerint azok, akik már korábban szerettek valakit, valamint emellett sérültek is, azok nem fogják tapasztalatukat egy szekrénybe zárni. Vagyis: tanulunk a tapasztalásokból, hibákból, és hamarabb felismerjük a jelzéseket, tudjuk, mire van szükségünk, különbséget tudunk tenni jó és rossz között már hamarabb, mint régebben.

Bizony, az ember egy életen át tanul, és a tapasztalat visz előre, de azért halkan megjegyzem: többször is beleeshetünk ugyanabba a hibába, ha beindul a kémia, mert akkor se kép, se hang és jaj nekünk. 

2. A Tinderen – vagy más online társkeresőn – ismerkedtek meg

Egy tanulmány azt állapította meg, hogy azok a párok, akik online ismerkedtek meg, elégedettebbek a kapcsolatukkal, mint azok, akik például egy bárban, koncerten, munkahelyen ismerték meg szerelmüket.

A tanulmány szerint “az adatok azt sugallják, hogy az internet megváltoztathatja a kapcsolatok dinamikáját és kimenetelét”. 

Na, ezt jómagam nagyon másképp látom.

Rövidke tinderes tapasztalásaim maximum sírva röhögésre adtak okot, hónapok alatt nem sikerült egyetlen épkézláb (értsd: értelmes, ígéretes) találkozót sem összehoznom, nem hogy kapcsolatot. Igen igen, tudom, vannak példák – az én környezetemben is akad tinderes párocska, és tényleg imádás van, nem vitás – , de azért ez  meglátásom szerint igen ritka.

Az internetes ismerkedés szerintem megfordít minden folyamatot: nincs, hiszen nem lehet azonnali kémia, nincs beleszeretés a hajába/szemébe/illatába/kéztartásába/hangjába. Elsőként inkább képekkel, legépelt szövegekkel ismerkedsz – amelyek persze vagy valósak, vagy sem -, és csak később, jóval később látod meg a valós embert, aztán vagy pofára esés lesz, vagy nem. De ne legyen igazam, és hajrá, online párkeresők! 

3. Nem tesznek fel idegesítő fotókat a Facebookra

Igen, köszönöm!! Istenem, mennyi, mennyi ismerős tolja reggeltől estig a szirupos boldogságfelhőbe öltözött, jól beállított fotóit – ugye nektek is van ilyen Facebook-barát?  Bizony, valóban felemelő érzés megosztani a boldogságunkat, de a too much az too much, legyen szó a párkapcsolatodról, vagy akár a gyerekedről.

Egy tanulmány azt mondja, az igazán boldog pároknak nincsen szükségük arra, hogy a közösségi médiában bizonygassák fotókkal boldogságukat, örömüket, szerelmüket. Mert hát ugye az van, létezik, és ennyi. És ennek oka az, hogy nem keresnek külső igazolást a románcra. 

4. Élvezik a közös filmnézést

Péntek este, és a program a Netflix (vagy ncore), kis popcorn, és összebújás a kanapén: habár lehet, hogy úgy érzed, nem a legkeményebb társasági életet éled, a kutatók szerint a közös filmnézés a jó kapcsolatok egyik alapja. Az indoklás szerint a közös filmezés javítja az együtt eltöltött idő minőségét. Vitatkozni ezzel nem is lehet, ámen!

5. Bókolnak egymásnak

Mindenki szereti hallani a dicsérő szavakat, és mégis, hosszabb kapcsolatokban ez valamiért előbb-utóbb kikopik. De most örömmel közlöm, hogy a tudomány szerint ha többször bókolunk kedvesünknek, és többször hangzik el a köszönöm szócska is, az az egészséges és harmonikus kapcsolat szilárdságát fogja garantálni. 

6. Heti egyszer van szex

Nos, ez igen meglepő adat: a kutatók szerint az optimális szex a boldog kapcsolatért heti egy alkalom, sem több, sem kevesebb (de mivel baj nem lehet abból, ha egynél többször is megtörténik, és a tudósok nem állítják, hogy rosszat tesz, így hát hajrá-hajrá).

7. Nincs közös gyerekük

Auú, kényes téma.

Még ha ez nem is egy hosszútávú terv egy párkapcsolatban, de a brit tudósok bizony megállapították, hogy ha boldogságot akarsz, jobb, ha nincsenek gyerekeitek.

A gyermektelen nők és férfiak ugyanis elégedettebbek a kapcsolataikkal a tanulmány szerint, és úgy érzik, jobban becsüli őket partnerük.

Nos, ez – főleg itthon – állandóan visszatérő és sokak érzékenységét sértő téma, hiszen mi van a princípiumunkkal, ugye egyrészről, másrészről mindenkinek szíve joga eldönteni, hogyan alakítja az életét, és hogyan lesz boldog.

Az biztos, nem kell feltétlenül minden pontot mindig szigorúan venni. Jó-jó, a kutatások és vizsgálatok eredményei mindig érdekesek, és sok szempontból pontosak, de mindenképpen fontos, hogy a saját boldogságod alapfeltételeit te magad alakítsd ki. 

***

Kedves olvasó! Köszönöm, hogy betértél! Minden kulturált és építő jellegű hozzászólást örömmel veszek, boldog vagyok, ha párbeszédet kezdeményeztek!

Azonban a kirekesztő, gyűlölködő kommenteket minden esetben törlöm.

Keresd a Facebookon a Girl Power! blogot! Katt a képre:

Girl Power! blog a Facebookon

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!